Vochtproblemen in Brussel?

Vergelijk vrijblijvend offertes van vochtspecialisten en bespaar tot 30%!

Gratis offertes aanvragen

Vochtbestrijding Brussel

Door de stijging van het grondwaterniveau, een verminderde kwaliteit van de gevelmuur of een gebrekkige ventilatie, is het goed mogelijk dat er op een gegeven moment vochtproblemen in huis ontstaan. Zo is hebt u onder meer risico op schimmel. Het voorkomen en bestrijden van deze problemen noemen wij ook wel vochtbestrijding en vochtwering. Hebt u hulp nodig bij de vochtbestrijding? Wij zijn een netwerk en werken samen met menig vochtspecialist in Brussel, welke allen een ruime ervaring hebben met vochtbestrijding. Geef op de offertepagina uw wensen voor de kelderdichting of het impregneren en injecteren van de muren aan ons door, en wij sturen u spoedig meerdere offertes toe. Nadat u deze heeft ontvangen kan u deze vrijblijvend vergelijken op prijs en voorwaarden.

Navigeer op deze pagina naar:

Vochtproblemen herkennen

Wij gaven eerder al aan dat een deel van de vochtproblemen heel duidelijk optreedt. Zo is bijvoorbeeld schimmel in de keuken en badkamer eenvoudig te herkennen door het zwarte randje dat ontstaat. Ook houtrot is niet moeilijk te herkennen, wij raden daarom aan om regelmatig de kozijnen te controleren op eventuele houtrot. Dit doet u door met de achterkant van een schroevendraaier op de profielen te tikken. Is het hout zacht? Dan is er waarschijnlijk sprake van rot. U dient dan zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een erkend vochtspecialist uit Brussel. Deze kan u adviseren over de te nemen stappen.

vochtbestrijding in Brussel

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is simpel gezegd water wat uit de grond naar boven komt. Een ouder huis in Brussel is meestal niet voorzien van een waterkering ter hoogte van het grondniveau. Omdat deze ontbreekt wordt grondvocht door binnen- en buitenmuren geabsorbeerd. De muren werken hierbij eigenlijk als een spons. Ze blijven het grondwater opnemen en daarom wordt vooral de onderkant steeds vochtiger. Daarnaast is het denkbaar dat u last hebt van dit opstijgend grondwater omdat een vochtscherm verkeerd is aangebracht. Het is belangrijk om opstijgend grondwater spoedig te bestrijden. Als u dit niet doet dan kan de muurafwerking worden aangetast. Het is bovendien denkbaar dat er schade aan de constructie van uw huis in Brussel ontstaat door opstijgend grondwater.

Vochtproblemen door opstijgend grondwater kunnen bovendien in gezondheidsklachten resulteren, tijdige vochtbestrijding is daarom erg belangrijk. Wilt u opstijgend grondwater herkennen? Uiteraard wijzen vochtplekken op dit probleem, evenals een muffe geur, eventuele schimmels en een loskomende muurafwerking.

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht is de vochtigheid die ontstaat als u bijvoorbeeld aan het koken of het douchen bent. Warme, vochtige lucht koelt af tegen een koeler oppervlak waardoor condensatievocht ontstaat. Een goed voorbeeld hiervan is de spiegel in de badkamer. Als u aan het douchen bent dan komt de warme lucht hiervan in contact met de koele spiegel. Dit resulteert in allemaal kleine waterdruppeltjes. Als u vervolgens niet voldoende ventileert, dan zal de luchtvochtigheid omhoog gaan. Condensatievocht ontstaat dan ook het meeste in ruimtes waar al een hoge luchtvochtigheid is door de activiteiten die er plaatsvinden, zoals in de keuken en de badkamer.

Als dit vochtprobleem ontstaat dan zullen er schimmels gaan groeien. Dit ziet er niet mooi uit en is daarnaast niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Daarnaast is het mogelijk dat verf-, pleister- en behangwerk loslaat. Tot slot zult u te maken hebben met een muffe geur. U begrijpt dat het erg belangrijk is om dergelijke vochtproblemen te voorkomen en te bestrijden. U kunt voor de vochtbestrijding verschillende stappen ondernemen. Het is allereerst verstandig om een ventilatiesysteem te laten installeren in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Deze zorgt ervoor dat de lucht sneller droog wordt. Daarnaast is het voor de vochtbestrijding verstandig om voor schone, frisse lucht te zorgen, door bijvoorbeeld de ramen elke dag open te zetten.

bestrijden van doorslaand vocht Brussel

Doorslaand vocht

Een ander vochtprobleem waar onze klanten uit Brussel regelmatig last van hebben is doorslaand vocht. De term doorslaand vocht staat voor alle neerslag die via de buitenmuren naar binnen komt. Doorslaand regenwater is dan ook een gevolg van een gebrekkige gevel. Het oplossen van een aantal vochtproblemen is dan ook alleen mogelijk door de gevelbekleding te herstellen. Vindt u dit een te grote renovatie? Overweeg dan om de gevel te impregneren. Dit biedt een goede maar tijdelijke oplossing. Hoe poreuzer de voegen en stenen, hoe groter de noodzaak voor een nieuwe gevelbekleding. Combineer het impregneren van de gevel eventueel met het injecteren van de binnenmuren om uw wooncomfort te optimaliseren.

wateroverlast in de kelder

Grondwater in kelder

Wij gaven al aan dat het zeer waarschijnlijk is dat er op een gegeven moment grondwater in de kelder komt te staan, wanneer u de ruimte niet op de juiste wijze ventileert of dicht. De professionals uit ons netwerk adviseren daarom altijd te kiezen voor een uitstekende kelderdichting. Hiermee voorkomt u dat er op een gegeven moment een kelderdrainage nodig is, en weet u zeker dat de kelderruimte leefbaar blijft, of dat uw producten droog opgeslagen blijven. Meer weten over de mogelijkheden en kosten voor een kelderdichting of kelderdrainage? Aarzel dan niet om u met één van onze professionals uit Brussel in verbinding te stellen.

water in kruipkelder

Water in kruipkelder

Een klus waarvoor de experts in vochtbestrijding uit ons netwerk regelmatig voor worden ingezet is het bestrijden van water in de kruipkelder. Eén van de grootste oorzaken voor water in de kruipkelder is hetzelfde als die in de kelder: optrekkend grondwater. Grondwater stijgt tijdens vochtige periodes, en wringt zich vervolgens in de voegen. In kruipkelders wordt helaas weinig geventileerd, waardoor er snel problemen ontstaan. De vochtbestrijding voor de kruipkelder bestaat uit het wegzuigen van overtollige water, vergelijkbaar met een kelderdrainage, en daarna het drogen van de oppervlakken. Het is bovendien verstandig om de wanden waterdicht te maken om in de toekomst vergelijkbare situaties te voorkomen.

vochtproblemen oplossen

Vochtplekken door lekkage

Het is natuurlijk ook mogelijk dat vochtproblemen zoals vochtplekken ontstaan door een lekkage. Als u een vochtplek ziet dan is dit waarschijnlijk niet het enige vochtplek. In de meeste gevallen zijn meerdere vochtplekken aanwezig en in het ergste geval is zelfs de hele muur aangetast. Daarnaast is het mogelijk dat vochtplekken op het plafond ontstaan. Door een lekkage in een waterleiding kan in korte tijd een grote vochtplek ontstaan. Het water sijpelt immers voortdurend in de muur. Het is daarnaast denkbaar dat een probleem ontstaat door lekkages in een water afvoerleiding. De vochtplek wordt hierbij minder snel zichtbaar omdat er niet constant water door de afvoerleiding loopt. Als u het probleem wilt bestrijden dan kunt u met behulp van lekdetectie de bron opzoeken. De vakman uit Brussel kan het probleem vervolgens voor u oplossen met behulp van vochtbestrijding.

Wat doet onze vochtspecialist voor u?

Zoals de naam al zegt, is een vochtspecialist een expert op het gebied van vochtwering en vochtbestrijding. U kunt een vochtspecialist dan ook inzetten voor alle vormen van vochtbestrijding: het hydrofoberen en impregneren van de muren, het bestrijden van vochtplekken en het waterdicht maken van de kelder. De kosten voor de inzet van een specialist op het gebied van kelderdichting en vochtwering hangen af van het soort werk dat hij uitvoert en welke techniek hij toepast. Het is daarom verstandig om altijd de offertes van meerdere experts met elkaar te vergelijken.

Vrijblijvend contact met een vochtspecialist

Ons werkgebied

Vochtbestrijding: de kosten

Hebt u last van vochtproblemen en wilt u deze bestrijden? Dan bent u natuurlijk benieuwd naar de prijs van vochtbestrijding. Wat de exacte prijs hiervan is hangt af van een aantal factoren. Uiteraard worden de kosten beïnvloed door de techniek. Kelderdichting is bijvoorbeeld een optie, hiervoor moet u rekening houden met een prijs tussen de €120,- tot €140,- per m². Gaat uw voorkeur uit naar hydrofuge voor het bestrijden van vochtproblemen? Daarbij bent u iets voordeliger uit, namelijk tussen de €10,- en €15,- per m². Ook andere factoren beïnvloeden de uiteindelijke prijs van vochtbestrijding, waaronder eventuele extra opties en extra werken zoals het verwijderen van schimmel en het herstellen van de binnen- of buitenmuur. Wist u dat er ook premies bestaan op het gebied van vochtbestrijding? Wellicht dat u hiervoor in aanmerking komt als u de prijs van vochtbestrijding iets te hoog vindt.

Vochtbestrijding techniek: Gemiddelde prijs:
Muren laten injecteren (gel) €100,- tot €120,- per m
Thermo-injectie in de muur €180,- tot €200,- per m
Verticale drainage (matten) €25,- tot €30,- per m2
Hydrofuge (impregneren) €10,- tot €15,- per m2
Gevel herstellen €10,- tot €15,- per m2
Buitenmuren onderkappen €150,- tot €170,- per m2
Kelderdichting €120,- tot €140,- per m2

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan voor de vochtbestrijding in Brussel.

Gratis offertes aanvragen

vochtproblemen in huis verhelpen

Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen die in huis kunnen ontstaan zijn onder meer houtrot, schimmel, en vochtplekken. De vochtplekken vormen het gevolg van doorslaand regenwater, of opstijgend vocht vanuit de grond. Zodra u merkt dat verf begint te bladeren of behang loslaat, is het zaak om direct contact op te nemen met een vochtspecialist uit Brussel. Schimmel is met name het resultaat van een gebrek aan ventilatie. Verwijder de schimmels eerst, en zorg tegelijkertijd voor een verbetering van de situatie om verdere vochtproblemen te voorkomen. Door een te hoge luchtvochtigheid loopt u het risico op problemen met ademhaling en reuma, meer ongedierte en een verminderde isolatiewerking.

opstijgend vocht bestrijden Brussel

Opstijgend vocht bestrijden

Zoals gezegd is opstijgend vocht één van de oorzaken van een vochtige muur. Opstijgend vocht bestaat uit grondwater dat via de fundamenten van de kelder verder naar boventrekt. Het bestrijden van optrekkend vocht kan dan ook met behulp van het waterdicht maken van de kelder, maar ook met verschillende andere technieken zoals het onderkappen van de muur en het injecteren van de binnenmuren. Bij het injecteren van de binnenmuren spuit een vochtspecialist uit Brussel een speciaal middel in de voegen, waardoor het opstijgend water geremd wordt. Deze techniek heeft een langdurig positief effect, en u zult direct het verschil in leefklimaat merken.

kelder waterdicht maken

Kelder waterdicht maken

Het waterdicht maken van de kelder is een ingewikkelde klus, wat betekent dat u hiervoor het beste een vochtbestrijding specialist uit Brussel in kunt zetten. Het injecteren van de keldermuren vormt de meest gekozen variant van kelderdichting, omdat dit een groot effect biedt. Een andere optie voor het waterdicht maken van de kelder is het bekuipen van de ruimte. Een kelderdichting door een nieuwe bekuiping is relatief duur, maar het zorgt er wel voor dat u geen overlast meer zult ondervinden. Voert u zelf een deel van de kelderdichting uit? Dan zullen de kosten lager worden, mits een vochtbestrijding professional hierna direct verder kan werken.

kelderdrainage door vochtspecialist

Kelderdrainage

Voordat het mogelijk is om de kelder waterdicht te maken, is het van belang dat al het overtollige regenwater niet meer op de vloer staat. De technieken die zorgen voor het drogen van de kelder worden verzameld onder de term kelderdrainage. Er bestaan verschillende methoden voor kelderdrainage die allen een ander focuspunt hebben. Zo bestaat er een randdrainage, vloerdrainage of wanddrainage. Voor welke techniek van kelderdrainage u moet kiezen is afhankelijk van de staat van de kelder. Voor welke methode u ook kiest, wij garanderen dat hierna de kelderdichting een stuk eenvoudiger zal zijn. Wij helpen u met alle plezier verder in Brussel.

kelderdichting in Brussel

Vaste of soepele bekuiping

Wilt u de kelder van uw huis in Brussel voorzien van een bekuiping? Dit houdt in dat alle keldermuren helemaal waterdicht worden gemaakt. Op de wanden worden verschillende lagen en cement aangebracht. De klimnaad, oftewel het aansluitpunt tussen de keldervloer en de keldermuren, is extra gevoelig voor water. Op de klimnaad wordt daarom een versterkte hiel gebruikt. Voordat u in de kelder problemen kunt bestrijden door een bekuiping aan te brengen, is het erg belangrijk dat de vloer waterdicht is. Is dit niet het geval? Dan kunt u het beste een nieuwe vloerplaat aanschaffen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een soepele en een stijve bekuiping. Bij de stijve bekuiping word op de wanden en vloer een waterwerende pasta aangebracht. Door deze laag verandert de ruimte in een kuip. Bij een soepele bekuiping wordt gebruik gemaakt van een soepele folie. Deze laag is waterdicht en wordt op de wanden en vloer aangebracht zodat water van buitenaf niet meer binnen kan komen.

injecteren van muren in Brussel

Muren injecteren

Het injecteren van de muren is een techniek die een vochtspecialist meestal inzet als alternatief voor het onderkappen van de buitenmuren. Het injecteren gebeurt meestal aan de binnenzijde, en is geschikt voor het bestrijden van opstijgend vocht. Bij het injecteren boort de specialist eerst gaten in de voegen, om deze vervolgens te vullen met een speciaal injectiemiddel. Bent u enigszins handig? Dan is het een optie om zelf de klus af te handelen. De benodigde materialen vindt u bij vrijwel elke bouwmarkt in Brussel. Hou er wel rekening mee dat een te grote afstand tussen de boorgaten de kans op nieuwe vochtproblemen vergroot. U moet dus wel weten wat u doet.

Twijfelt u? Schakel dan een vochtspecialist uit Brussel in.

Video: hoe werkt het injecteren van muren?

Hydrofuge

Hydrofuge is een impregneermethode welke wordt gebruikt om ondergronden van steen te beschermen tegen vocht. Door hydrofuge wordt de buitenmuur in principe waterafstotend. De vakman uit Brussel brengt een waterafstotende en transparante vloeistof aan op het metselwerk van de buitenmuur. Deze vloeistof trekt helemaal in de poriën van de stenen en is helemaal niet meer zichtbaar na uitdrogen. Vochtigheid wordt niet meer opgenomen maar de muur kan nog wel gewoon ademen waardoor deze op natuurlijke manier uitdroogt. Hydrofuge wordt veelal om twee redenen toegepast. De reden is dat de gevel van uw huis in Brussel dankzij hydrofuge langer schoon blijft. Algen en mos kunnen minder snel aangroeien. Daarnaast voorkomt u doorslaand vocht, bijvoorbeeld bij een hoge regenbelasting.

Muur onderkappen

Naast het injecteren en impregneren van de buitenmuren, is er nog een andere methode die zorgt voor het remmen van opstijgend vocht. Dat is het onderkappen van de buitenmuren. Het onderkappen van een muur is een klus waarbij men een deel van de gevelmuur inzaagt, een vochtkering plaatst, en vervolgens de muur opnieuw voegt. Om een muurverzakking te voorkomen is er per keer 1 meter die wordt behandeld. Dit betekent dat het onderkappen veel tijd in beslag neemt. Menig vochtbestrijding professional uit de regio zal daarom adviseren om het onderkappen alleen toe te passen indien er de wens is voor een volledige renovatie.

Water in de kelder? Effectieve kelderdichting!

De vochtspecialisten gebruiken geavanceerde technieken voor kelderdichting.

Vrijblijvend contact
gevolgen van vocht

Gevolgen van vocht in huis

Wanneer er sprake is van veel vocht in een woning of bedrijfspand, dan brengt dit verschillende gevolgen met zich mee. Het grootste gevolg is de stijging in de luchtvochtigheid, met daaraan gekoppelde problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grotere kans op ongedierte, een verminderde isolatie, en een grotere kans op ademhaling- en reumaklachten. Door vochtproblemen niet te bestrijden is het dan ook mogelijk dat uzelf of uw gezin last krijgt van de gezondheid, en men kan hiervoor zelfs naar het ziekenhuis moeten. Het is daarom verstandig om vochtproblemen direct aan te pakken, voordat deze steeds erger worden. Wij informeren u desgewenst over de mogelijkheden.

vochtplekken op de muur

Vochtige muren

Vochtige muren zijn meestal het gevolg van één van twee oorzaken: doorslaand regenwater, of opstijgend grondwater. Het ontdekken van vochtige muren is niet heel moeilijk: meestal onstaan er op een gegeven moment vochtplekken bij de plinten of ziet u dat het meubilair bij de grond wat donkerder is. Daarnaast is ook een hogere vochtigheidsgraad in huis een indicatie van vochtige binnenmuren. Het verhelpen van een dergelijk vochtprobleem doet u door de muren te injecteren of te impregneren. Een vochtbestrijding expert is u hierbij met alle plezier van dienst. De kosten voor het bestrijden van vochtige muren hangen af van de exacte techniek die u toepast.

verwijderen van schimmels

Schimmels verwijderen

Regelmatig krijgen wij van klanten uit Brussel de vraag wat zij kunnen doen om schimmels te verwijderen. Het antwoord hierop is afhankelijk van het soort ondergrond waar de schimmel zich op bevindt. Voor gladde oppervlakken hebt u bijvoorbeeld niet meer nodig dan een sponsje, wat water en eventueel azijn of een reinigingsmiddel. Voor meer poreuze oppervlakken is het van belang om eerst de zichtbare schimmel te bestrijden, en daarna te kijken naar de mate waarin de schimmel in het materiaal zit. Hoewel er vele chemische reinigingsmiddelen bestaan, raden wij aan deze pas als laatste in te zetten, omdat deze de ondergrond kunnen beschadigen.

condensatievocht bestrijden Brussel

Luchtvochtigheid in huis

De luchtvochtigheid in huis stijgt op het moment dat er geen goede vochtbestrijding plaats vindt. Als u niet kiest voor een kelderdichting of een goede gevelimpregnatie, en niet de woning voldoende ventileert, dan is de kans op een hoge luchtvochtigheid aanzienlijk. De gevolgen van een te hoge vochtigheidsgraad zijn onder meer een vergroot risico op ademhaling- en reumaklachten, een groter risico op schimmel, houtrot en vochtplekken, en meer kans op ongedierte. Wilt u weten of er inderdaad sprake is van een te hoog vochtgehalte in de lucht? Maak dan gebruik van een standaard vochtmeter. Deze koopt u eenvoudig bij elke bouwmarkt in Brussel.

Zorgen voor goede ventilatie

U hebt gelezen dat vochtigheid vele vervelende problemen met zich kan meebrengen. Het kan de constructie van uw woning aantasten maar ook resulteren in vochtplekken, een muffe lucht en schimmel. Daarnaast zijn vochtproblemen erg ongezond voor u en uw huisgenoten. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk leiden tot allergieën en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn. Als u deze problemen wilt bestrijden dan is een goede ventilatie cruciaal. In principe moet uw huis in Brussel continue ventileren en zo’n 2 keer per dag een kwartier verluchten. Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in huis. Als u continue ventileert dan verbeterd de kwaliteit van de binnenlucht. U kunt ventileren met behulp van een ventilatiesysteem, ventilatieroosters of het raam elke dag op de tochtstand te zetten. U kunt verluchten door tijdelijk alle deuren en ramen in uw huis in Brussel open te zetten. Hierdoor wordt een relatief grote hoeveelheid lucht ververst. Het is vooral verstandig om extra te verluchten als er veel mensen in huis zijn, als u hebt gedoucht of gekookt.

Salpeter op de muren

Zit er in uw huis in Brussel aan de onderkant van uw muur een witte uitslag die eruitziet als een kristal? Grote kans dat u last hebt van salpeter. Dit is een witte aanslag op de muur welke door opstijgend grondwater wordt veroorzaakt. In dit grondwater zitten elementen zoals zout, ammoniak, chloride, kalk en nitraatbacteriën. Vooral door de nitraatbacteriën en de ammoniak ontstaat een chemische reactie. Hierdoor ontstaat kaliumnitraat, oftewel salpeter. Salpeter komt vooral voor in vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Salpeter ziet er niet mooi uit, het is daarnaast ook nog eens schadelijk. Het vreet stenen weg en tast de muren aan. Salpeter zorgt er bovendien voor dat het vochtprobleem verergert. Het trekt namelijk juist vochtigheid aan. Als u besluit om het probleem niet te bestrijden, dan wordt deze alleen maar groter. U begrijpt dus dat het cruciaal is om salpeter spoedig te bestrijden. U of een vakman uit Brussel zal hiervoor allereerst de salpeter verwijderen en vervolgens de bron van de vochtproblemen zelf bestrijden.

vochtproblemen zelf herkennen

Hoe kunt u zelf vocht bestrijden?

Het bestrijden van een te hoge luchtvochtigheid in huis is niet heel ingewikkeld. Het begint altijd bij het verbeteren van de ventilatie. Zet bijvoorbeeld een raampje open zodra u de was doet, gaat douchen of wanneer u kookt. Daarnaast dient u in alle ruimtes regelmatig de ramen te openen om zo frisse lucht naar binnen te laten. In sommige woningen in Brussel is het geen optie om in de douche of op zolder een raam te openen. De vochtexperts uit ons netwerk raden de bewoners dan aan om een intern ventilatiesysteem te plaatsen. Dit lost vele vochtproblemen op, tegen een aantrekkelijke prijs.

luchtvochtigheid meten

Zelf luchtvochtigheid meten

Het meten van de luchtvochtigheid in huis niet heel ingewikkeld. Het enige wat u hiervoor nodig heeft is een zogeheten hygrometer. Deze meter is vaak gekoppeld aan een thermometer. Wanneer het meetapparaat een waarde tussen de 40 en 60% aangeeft, dan is er sprake van een uitstekende vochtigheidsgraad. Ligt het getal hoger? Dan is het noodzakelijk dat u de ventilatie verbetert. Kies eventueel voor een speciaal ventilatiesysteem. Het is tevens een optie om de mate van vocht in een wand te meten. Hiervoor bestaan diverse apparaatjes. Een te hoge vochtigheid in de muur merkt u echter ook zonder meetapparaat wel, deze aanschaf is dus onnodig.

vochtspecialist Brussel

Vrijblijvend offertes aanvragen

Hebt u een vraag over het verschil tussen een kelderdichting en kelderdrainage? Wilt u weten of u de gevel beter kunt hydrofoberen of impregneren? Of hebt u een vraag over de kosten voor het bestrijden van opstijgend grondwater via de fundamenten? Dan zit u bij ons goed. Geef via de offertepagina door waarvoor u de hulp van een vochtspecialist nodig hebt, en wij sturen u spoedig een aantal vrijblijvende offertes van specialisten uit de regio van Brussel toe. Het is uw taak om deze te vergelijken op basis van prijs en aanbod, en te kiezen voor de professional die het beste bij uw wensen aansluit. Vraag bij ons ook offertes voor dakwerken klussen aan.