groendak

Groendak

Iedere woning heeft daken nodig om het huis te beschermen. Maar waar veel dakbedekking niet milieuvriendelijk is, is een groendak dit zeker wel. Dit is precies wat de naam al zegt, een dak vol met groen. Vaak bestaat een groendak uit diverse dakbegroeiing, zoals planten, mos en gras. Het is maar net wat u wilt. Een sedumdak is vaak ook erg populair onder de voorstanders van een groen dak. Een sedumdak heeft als dakbegroeiing vetplanten. Er zijn veel mogelijkheden voor een groendak, zowel extensief als intensief, waarbij u zelf kunt kiezen uit de dakbegroeiing en ander groen voor het aanleggen. Wij helpen u graag verder.

Welke soorten dakbegroeiing zijn er?

We weten dat er meerdere soorten dakbegroeiing zijn, waarbij men verschil maakt tussen intensief en extensief. Bij een intensief groendak gaat het vooral om een combinatie van beplanting, een terras en paden. Bij een extensief groen dak moet u denken aan alleen dakbegroeiing. Als u een keuze heeft gemaakt tussen intensief en extensief, is het aan u om de soort begroeiing te kiezen voor op uw groen dak. Denk aan een sedumdak, met alleen vetplanten, een grasdak met gras of een daktuin, met bloemen, planten en gras. Het hangt van uw voorkeuren af wat voor begroeiing er geplaatst wordt op uw groendak.

Groendak aanleggen

Het aanleggen van een groendak of sedumdak laat u aan een specialist over. In overleg met de vakman maakt u een keuze voor een intensief of een extensief groendak, waarna hij aan het werk gaat met het aanleggen van uw extensief grasdak, sedumdak of intensief groen dak. Als u kiest voor extensief, is het vaak mogelijk om deze zelf aan te leggen. Bij daken die extensief zijn wordt namelijk alleen het groen geplaatst. Bij een intensieve variant hangt het af van de wensen die u heeft of u dit zelf uit kan voeren. Bij sommige intensieve varianten is het namelijk nodig om de draagstructuur van de woning en het dak te verstevigen door daktimmerwerken.

groen dak
extensief groendak

Voordelen

Er zitten veel voordelen aan het aanleggen van een groen dak. Zo is een grasdak of sedumdak al veel milieuvriendelijker dan andere dakbedekking. Eén van de grootste voordelen van een groen dak is dat deze de levensduur van het dak verhoogt. U hoeft dus niet snel te denken aan een het vervangen van de dakbedekking om uw woning te beschermen. Daarnaast zorgt het voor een goede isolatie en zorgt het ervoor dat de warmte van de zon buiten blijft. Ook is het zo dat u met het aanleggen van een sedumdak, grasdak of daktuin in aanmerking kan komen voor een subsidie. Dit scheelt u behoorlijk in de prijs.

intensief groendak

Intensief groendak

Zoals we eerder al hadden besproken, is een intensief groen dak een variant waarbij men ook wandelpaden aanlegt. Op daken die intensief zijn worden niet alleen bloemen en planten aangelegd, het kan ook zijn dat u een zwembad wilt. Er is van alles mogelijk bij een variant die intensief is. Wel is het belangrijk dat bij deze variant voor de opbouw de constructie van het dak en de woning verstevigd wordt, aangezien deze in eerste instantie niet gebouwd is om zulke zaken te houden. Bij een extensief sedumdak is dat niet nodig. Laat u daarom voor de opbouw van een groen dak goed informeren over de mogelijkheden en de prijs.

Extensief groendak

Een extensief groen dak is de variant waar u niet op kunt lopen, waar dus geen extra zaken worden aangelegd. Daken die extensief zijn bestaan alleen uit groen, waarbij u kunt denken aan gras zoals bij een grasdak, vetplanten zoals bij een sedumdak, of een groen dak vol met bloemen en planten. Denk er wel aan dat het niet de bedoeling is dat u deze de begroeiing gaat verzorgen, kies dus voor bloemen en planten voor uw dakbedekking die zelfstandig groeien. De opbouw van de variant die extensief is vraagt dus om minder werk dan een intensieve daktuin. Daarnaast kan het zijn dat u aanspraak maakt op subsidie.

Kosten en subsidie

Doordat een tuindak een toevoeging is aan een beter milieu in tegenstelling tot andere dakbedekking, is het mogelijk om een subsidie te ontvangen voor de opbouw van een groendak. Voordat u een vakman aan het werk zet met de opbouw, is het daarom verstandig om te kijken naar uw recht op subsidie. Het kan u behoorlijk in de prijs schelen, waardoor er misschien meer mogelijkheden zijn voor een sedumdak of een intensieve variant. Wij brengen u graag in contact met een vakman. Hij vertelt u of u recht heeft op subsidie voor de opbouw van een sedumdak of ander soort daktuin en hoeveel u dit scheelt in de prijs.

Kiest u voor een groendak als dakbedekking?

Onze vakmannen leggen zowel een intensief als een extensief groen dak voor u aan!

groendak prijs

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het laten aanleggen van een sedumdak of een ander soort daktuin vraagt om een aantal keuzes. Kiest u voor een intensief of extensief groendak? Welke soort dakbedekking maakt u gebruik van en voor welke begroeiing kiest u? Geeft u de voorkeur aan een grasdak of een sedumdak? Het zijn allerlei zaken die invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Daarnaast hangt de prijs af van of u recht heeft op subsidie. Wij helpen u graag bij het aanleggen van uw sedumdak of ander groendak door u in contact te brengen met een vakman. Vul het formulier in met uw wensen en de werkzaamheden die u uit wilt laten voeren op het gebied van een groendak of voor roofing, u ontvangt van ons vrijblijvende offertes.