schoorsteenrenovatie

Schoorsteenrenovatie

Op het moment dat de schoorsteen slecht doortrekt, is er kans dat er koolmonoxide in uw woning terechtkomt. Wanneer dit gebeurt, is het de hoogste tijd voor een schoorsteenrenovatie. Maar wat zijn de voordelen hiervan? En welke werkzaamheden vallen onder een renovatie? U vindt op deze pagina alle belangrijke informatie over het renoveren. Wilt u een overzicht van de prijzen? Vraag dan vrijblijvend offertes aan.

Wanneer schoorsteenrenovatie?

Er zijn verschillende oorzaken als het op het renoveren van uw schoorsteen aankomt. Zo is een renovatie nodig wanneer de rook niet goed door het rookkanaal trekt en er terugslag is van rook. Er is dan een verhoogd risico op koolmonoxide in uw woning en dat is zeer schadelijk voor de gezondheid. Een terugslag van rook kan zorgen voor woningbrand, omdat de rook de woning niet goed verlaat. Het is aan te raden om uw schoorsteen te renoveren als de voegen poreus zijn en de bakstenen loskomen. Dan is er namelijk kans op een lekkage. Deze lekkages vormen een gevaar als ze in de gaskachel of haard terechtkomen. Is er alg- en mosvorming aan het ontstaan? Laat dan ook een renovatie uitvoeren.

Voordelen schoorsteenrenovatie

Er zijn verschillende voordelen als het aankomt op schoorsteenrenovatie. Roet, steengruis en vogelnesten komen veel voor in schoorstenen en zorgen voor een negatieve invloed op de ontbranding in uw rookkanaal. Wilt u een hoger rendement? Zorg dan dat uw schoorsteen en schoorsteenkap proper zijn, zodat u bespaart op de energiefactuur. Daarnaast kan slechte verbranding of een verstopte schoorsteen u een koolmonoxidevergiftiging bezorgen, waar u heel ziek van wordt. Het laten renoveren zorgt dus voor extra veiligheid in uw woning. Tot slot heeft ook het milieu baat bij een renovatie. De CO2-uitstoot is namelijk lager omdat er bespaard wordt op brandstof.

Werkzaamheden schoorsteenrenovatie

Een renovatie gaat gepaard met een aantal belangrijke dingen die moeten gebeuren om alles weer als nieuw te krijgen. Zo wordt onder andere uw schoorsteen gereinigd en opnieuw gevoegd. De volgende handelingen worden uitgevoerd bij het renoveren:

  • Uitslijpen van voegen
  • Uithakken van stootvoegen
  • Voorbehandelen
  • Reinigen
  • Verwijderen van oud lood
  • Terugplaatsen van nieuw lood
  • Opnieuw voegen
  • Impregneren
  • Schoon opleveren
schoorsteenrenovatie voegen

Voegwerk herstellen

Als oud voegwerk afbrokkelt of scheurt, kan dit leiden tot schade. Het water wordt dan niet meer goed tegen gehouden, wat weer kan zorgen voor een lekkage of schimmelvorming. Wanneer het voegwerk afbrokkelt, is een schoorsteenrenovatie nodig. Om nieuw voegwerk te laten zetten, moet eerst het oude verwijderd worden. Op die manier kan de nieuwe voeg beter hechten aan het metselspecie. De voeger verwijdert het oude voegwerk door het uit te hakken of uit te slijpen. Vervolgens kan de voeger het nieuwe voegwerk plaatsen.

Schoorsteen reinigen

Wanneer u kiest voor een schoorsteenrenovatie, zit het reinigen van uw schoorsteen vaak inbegrepen. Er zijn diverse technieken om dit te doen.

De eerste methode is het kuisen van boven naar beneden. Dit houdt in dat er een borstel aan een kogel is bevestigd waarbij de kogel aan een touw vastzit. De schoorsteenveger laat het touw zakken en haalt het op zodat het vuil loshaalt. Deze handeling herhaalt zich tot de kogel de onderkant heeft bereikt.

De tweede methode is het vegen van beneden naar boven. Hierbij wordt een borstel gebruikt die aan een stok bevestigd is. De schoorsteenveger begint onderaan en zo wordt stuk voor stuk het roet los geschuurd, totdat de bovenkant bereikt is.

De laatste methode is het reinigen met een blok. Deze blokken legt u gewoon in uw haard zodat het opbrand. De rook wat van het blok afkomt maakt roetdeeltjes in de schoorsteen los. Het is echter een discussiepunt of het daadwerkelijk zo effectief is als gezegd wordt.

schoorsteenrenovatie loodslabben

Loodslabben vervangen

Een loodslab is een strook lood die gebruikt wordt om de aansluiting tussen twee oppervlakken waterdicht of waterkerend krijgen. Loodslabben bevinden zich bijvoorbeeld tussen het dak en de schoorsteen. Als de loodslab niet in goede conditie is, het materiaal is gescheurd en het niet meer waterdicht is, dan ontstaat er vaak een lekkage in de woning. Daarom is het nodig om slecht loodwerk te vervangen. Lood vervangen is specialistisch werk en heeft invloed op de duurzaamheid van uw woning.

Schoorsteen impregneren

Bij een renovatie is het aan te raden om direct de schoorsteen te laten impregneren. Impregneren is het aanbrengen van een water- en vuilafstotende coating, zodat er geen vocht wordt opgenomen en het metselwerk droog blijft. Deze beschermlaag voorkomt scheurvorming en vorstschade en zorgt ervoor dat het minder snel vies wordt.

Wat kost een schoorsteenrenovatie?

Wat een schoorsteenrenovatie precies kost hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld welke handelingen er allemaal uitgevoerd worden, zoals het vervangen van voegen of gebroken stenen, het herstellen van voegwerk, impregneren van de schoorsteen of een complete renovatie. Hieronder staat een overzicht van de gemiddelde kosten van het renoveren.

Prijzentabel schoorsteenrenovatie

Werkzaamheden Kosten
Complete renovatie €425,- per schoorsteen
Stenen vervangen €11,- per steen
Voegwerk herstellen €9,50 per m²
Impregneren €6,- per m²

Schoorsteen renoveren? Onze specialist adviseert!

Uw schoorsteen reinigen of renoveren? Onze dakdekker helpt u bij deze klus.

schoorsteen renoveren

Vrijblijvend offertes vergelijken

U kunt er voor kiezen om zelf uw schoorsteen te renoveren. Echter is dit niet aan te raden omdat het gevaarlijk en specialistisch werk is, wat u dus beter door een specialist kunt laten doen. U bent bij ons aan het juiste adres, want wij brengen u gemakkelijk in contact met verschillende vakmannen die u van dienst kunnen zijn. Benieuwd naar de kosten van een schoorsteenrenovatie? Vraag dan vrijblijvend offertes aan en vergelijk deze met elkaar, zodat u de juiste specialist vindt.