Dakpannen leggen

Dakpannen leggen

De dakpannen van uw woning houden u droog en warm. Wilt u zelf de dakbedekking gaan leggen? Voor een ervaren doe-het-zelver is dat mogelijk. Ter voorbereiding is het altijd van belang dat u bij de gemeente informeert. Zo weet u wat de regels zijn met betrekking tot het soort materiaal, de ventilatie en bevestiging van de dakbedekking. Uw nieuwe dakpannen moeten immers in het huidige straatbeeld passen. Een perfect gelegd dak zorgt voor jarenlang plezier. In dit artikel leest u alles over dakpannen en de prijzen. Tot slot hebben we nog een stappenplan voor u samengesteld, zodat u zelf de dakbedekking kan leggen en vernieuwen. Direct diverse offertes aanvragen? Vul dan het contactformulier in.

Onderdak

Het onderdak moet u goed leggen. Het zorgt voor de regendichtheid van het dak. Daarnaast zorgt de folie voor de afvoer van het regenwater naar de goot en zorgt de dakbedekking voor de thermische isolatie. Zorg altijd voor voldoende overlapping tussen de verschillende foliebanen. Vermoedt u dat het nodig is om het onderdak te vernieuwen? Ga het dan vernieuwen voordat u dakpannen gaat leggen, dan kunt u weer jarenlang vooruit. Een onderdak is niet altijd hetzelfde. Er zijn in feite twee soorten: folies en plaatmateriaal. Informeer dus bij een dakdekker voordat u het onderdak gaat vervangen. Het hangt af van uw wensen en de woning. Zorg er altijd voor dat uw dak voldoende geïsoleerd is.

Tengel- en panlatten

Waar u of de dakdekker ook op moet letten tijdens het vervangen zijn de tengel- en panlatten. Wat zijn tengellatten en panlatten ook alweer? Tengellatten zorgen ervoor dat het vocht naar beneden kan afwateren. Ze worden bevestigd op de kepers met het onderdak er tussenin. Panlatten worden gebruikt zodat de daktegels vast liggen. De panlatten spijkert men horizontaal op de tengellatten, zodat er onder de daktegels een luchtstroom is. Het is erg belangrijk dat u de panlatten goed meet en uitprobeert met de dakpannen, zodat u niet stukjes van dakpannen hoeft te plaatsen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend enkele offertes aan.

dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen

Soms is het echt nodig dat u de dakbedekking laat vervangen door een dakdekker. De daktegels zijn stuk, poreus, of men moet de dakisolatie van buitenaf leggen. Hoeft u alleen de dakpannen te vervangen? Dan is het mogelijk dat u het leggen van de dakbedekking zelf doet. Of u het snel en veilig kan doen is echter de vraag. Ook is het de vraag of u dagenlang met uw dakbedekking bezig wilt zijn. De prijs van daktegels leggen is, door het grote aanbod, niet heel hoog. Gaat u ze zelf leggen? Huur dan een steiger en een transportlift, zo maakt u het vernieuwen een stuk gemakkelijker. Benieuwd naar de mogelijkheden? De specialisten uit het netwerk van FRCE zijn u graag van dienst!

Soorten dakpannen

Soorten dakpannen

Informeer bij de dakdekker naar de verschillende soorten pannen voordat u de huidige daktegels gaat vernieuwen. De keuze is enorm wanneer u de daktegels gaat vervangen. Er is keuze in vorm en materiaal. Denk aan betonnen, keramische, klei en kunststof dakpannen. De laatste variant, de kunststof dakpan(platen) worden voornamelijk gebruikt voor kleinere oppervlakten. Het voordeel van kunststof is dat het warm materiaal is, elastisch en het kunststof goed het geluid isoleert. Daarnaast kunt u nog verschillende vormen dakpannen verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan holle of platte varianten. De ruwe, gemiddelde prijs van een dakpan? Dat ligt rond de €45,- per vierkante meter.

Zelf dakpannen leggen

Gaat u de uitdaging (met of zonder dakdekker) aan? Gaat u dakpannen leggen en geen dakdekker inschakelen? Lees dan snel verder, wij hebben voor u kort een stappenplan opgesteld waarmee u de dakbedekking effectief kunt vernieuwen. U heeft een boormachine, verschillende boren en een houtzaag nodig. Wij gaan ervan uit dat u al het materiaal (panlatten, folie, spijkers, etc) inmiddels heeft aangeschaft.

1: Denkwerk en onderdakfolie

Stap 1 bestaat uit de voorbereiding en het onderdakfolie. Denk na over de volgende zaken: Wat zijn de regels van de gemeente? Is het dak voldoende geïsoleerd? Heb ik alle benodigdheden, zoals werkschoenen, een valbescherming en een pannenlift? Zijn de tengellatten en panlatten dik genoeg (minmaal 1,5 cm)? Kies daarnaast de juiste onderdakfolie voor uw woning en uw wensen. Zorg voor voldoende overlapping tussen de verschillende banen van de folie.

2: Panlatten plaatsen

Plaats de tengellatten verticaal op de kepers van het dak. Zorg ervoor dat het onderdakfolie op de kepers hecht. De horizontale panlatten worden de ophangpunten voor de dakpannen. De onderlinge afstand van de panlatten moet u uitmeten, zodat de daktegels straks overlap krijgen. Wat belangrijk is bij deze stap, het panlatten plaatsen? Meten, meten en nog eens meten. Probeer daarnaast eens een klein stukje uit, zodat u zeker weet dat de dakpannen perfect passen.

3: Pannen plaatsen

Tijd dat u de dakbedekking gaat vervangen! Werk altijd van beneden naar boven. Informeer bij de dakdekker naar de beste manier van verankering van de (kunststof) pannen. Plaats de pannen met een enkele of een dubbele overlap. Zet de nokpannen vast bovenaan in de nok. Maak de plaatsen waar het dak grenst aan de muur waterdicht met bladlood. Het is belangrijk dat er eerst een voeg wordt uitgeslepen. Hierin wordt het lood vastgezet. Doe dit zelf of schakel in een dakdekker in. Advies is wel dat u dit uitbesteed aan een dakdekker, zodat u lekkage voorkomt.

Zelf dakpannen leggen? Onze dakdekker adviseert!

Uw dakpannen of dakbedekking vervangen of vernieuwen? Onze dakdekker helpt u bij het leggen.

prijs dakpannen

Prijs dakpannen per m2

Wat zijn de prijzen van dakbedekking (leggen)? Dat hangt af van het type en de vorm. Betonnen pannen zijn gemiddeld €30,- tot €40,- per m2. De prijs van keramische pannen ligt vaak tussen de €35,- tot €60,. Kleitegels zijn vaak duurder, de prijzen variëren van €65,- tot €120,- euro per m2. De bovenstaande prijzen zijn exclusief het leggen. De kunststof dakpanplaten (voor kleine oppervlakten) kosten gemiddeld €20,- per m2. Uiteraard hangt de exacte prijs af van de kwaliteit van het materiaal en de afwerking. Overweeg goed of u het ziet zitten om zelfstandig de (kunststof) dakpannen te leggen. Voor de exacte prijs kunt u het beste de vrijblijvende offertes aanvragen via onze offertepagina!