salpeter verwijderen

Salpeter verwijderen

Constateert u witte aanslag op uw muur? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met salpeter. Deze vochtuitslag ontstaat door de chemische elementen die in het grondwater zitten. De kern van het probleem ontstaat vaak door opstijgend vocht dat omhoog trekt via de muur. Salpeter is schadelijk voor de woning en uw gezondheid. Het is dus ook van belang om de uitslag snel en effectief te verwijderen. In dit artikel leest u alles over salpeter en hoe u zelf de oppervlakte behandelt met een anti-salpeter middel. Bespaar op de kosten van de vochtbestrijding en doe het zelf.

Wat is salpeter en hoe ontstaat het?

Voordat u met de vochtbestrijding begint is het handig dat u precies weet wat salpeter is en hoe het ontstaat. Het is dus aanslag dat wordt veroorzaakt door opstijgend vocht uit het grondwater. Water uit de grond bevat veel chemische elementen, zoals nitraatbacteriën en ammoniak. Deze twee elementen zorgen, samen met zuurstof, voor een chemische reactie. Dit wordt zichtbaar als een witte uitslag op de muur. Een vochtige, slecht geventileerde kelder is bijvoorbeeld de perfecte locatie. Veel oude woningen hebben geen vochtscherm die het opstijgend vocht uit de grond tegengaat. Dit is de reden dat het geregeld in oudere woningen voorkomt. Weet u niet zeker of u last hebt van een vochtprobleem? Schakel een expert in.

Gevolgen voor uw muren

Naast dat de witte vochtvlekken op uw muren er smerig uitzien, is het ook niet bevorderlijk voor het vochtprobleem. Het trekt namelijk nattigheid aan. Waterdamp uit vochtige lucht wordt dus aangetrokken door de uitslag op uw wand. Een vicieuze cirkel die u graag wilt doorbreken. Daarnaast veroorzaakt een vochtige oppervlakte op de lange termijn schade aan uw woning. Witte vochtvlekken in de kelder? Meestal zijn de wanden in de kelder niet bedekt met behang of verf. Dat maakt het eenvoudig om de salpeter te verwijderen. Denk echter ook aan de kern van het probleem: het opstijgend vocht zorgt immers voor vochtige muren in uw kelder. Het grondvocht stoppen is dus de permanente vorm van vochtbestrijding.

Salpeter zelf verwijderen

De hamvraag: hoe moet u de witte vochtvlekken verwijderen en welke vormen van vochtbestrijding zijn effectief? De eerste optie is dat u kant-en-klare vloeistoffen koopt en die op de aanslag aanbrengt. Om dat voor te bereiden reinigt u de wand alvast. Maak een mengsel van tien delen water en één deel zoutzuur aan. Borstel met dit middel de muur. Let uiteraard op uw veiligheid. Laat na deze reiniging de vochtige wand bij voorkeur twee weken drogen. Hierna behandelt u het met anti-salpeter vloeistof. Een permanente oplossing voor water in uw muur? Denk dan bijvoorbeeld aan het onderkappen van uw vochtige muren.

salpeter zelf verwijderen

Salpeter als gevolg van opstijgend vocht? Wij lossen het op!

Vochtuitslag verwijderen? Kies voor permanente vochtbestrijding, zo houdt u opstijgend vocht (in de kelder) tegen!

Behandelen met anti-salpeter middel

Uitslag van uw vochtige muur verwijderen? Gebruik een anti-salpeter middel. Wij hebben hieronder een kort stappenplan voor u samengesteld. Let bij het uitvoeren van het stappenplan goed op uw veiligheid. Het werken met dergelijke, agressieve middelen brengt gevaren met zich mee.

Voorbereiding

Alle bepleisteringen, die aangetast zijn door het water, moet u verwijderen. Vervolgens reinigt u de wanden met een oplossing van water en zoutzuur. Wanneer de oppervlakte droog is kunt u met het aanbrengen beginnen. Pas op met de zoutzuur, dit wil u niet over uw kleren/handen hebben. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Aanbrengen anti-salpeter middel

Giet de vloeistof in een emmer, of in de opvangbak van een verfbak. Breng de vloeistof met een vachtroller aan op de oppervlakte in de kelder. Het aanbrengen van de vloeistof moet vaak in twee fases (lagen) gebeuren. Lees de gebruiksaanwijzing, zodat u de exacte droogtijden aan kunt houden. Let bij deze stap op uw veiligheid, u werkt met agressieve middelen. Maak gebruik van beschermende kleding en eventueel ook een beschermende bril en handschoenen. Ziet u het toch niet zitten? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Nazorg

Is het verwijderen van de aanslag gelukt? Dan is de vochtbestrijding nog niet klaar. Er zijn meer oplossingen waarmee u opstijgend vocht tegengaat. Goed ventileren, bijvoorbeeld. Aangezien u last heeft (gehad) van vochtproblemen is het ook handig dat u goed controleert op schimmels. Verwijder schimmel direct, want het is erg slecht voor uw gezondheid. De beste oplossing is dat u het opstijgend vocht permanent laat verwijderen. Kies dan voor effectieve vochtbestrijding door het injecteren of onderkappen van de muren.