Vochtproblemen in Kortrijk?

Vergelijk vrijblijvend offertes van vochtspecialisten en bespaar tot 30%!

Gratis offertes aanvragen

Vochtbestrijding Kortrijk

Vochtbestrijding is eigenlijk het behandelen van vochtproblemen. Vocht in huis brengt vele problemen met zich mee. Het is daarom belangrijk om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen. Hebt u toch last van vochtproblemen? Er zijn verschillende technieken waarmee u dit kunt bestrijden. U vindt hier meer informatie over deze verschillende technieken.

Bent u op zoek naar een vochtspecialist in Kortrijk of in de omgeving van Kortrijk? Wij zijn een netwerk van meerdere specialisten op het gebied van vochtbestrijding in heel Vlaanderen. Er is dus ook altijd iemand beschikbaar in uw regio. Laat vandaag nog uw gegevens achter via de offertepagina. Wij zorgen ervoor dat u een aantal vrijblijvende offertes toegestuurd krijgt zodat u deze in alle rust met elkaar kunt vergelijken.

vochtbestrijding in Kortrijk

Vochtproblemen in huis

Hebt u last van vochtproblemen in uw woning in Kortrijk? Dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Denk hierbij aan vochtplekken, loslatend behang, ongedierte, schimmel en aangetast stucwerk. U wilt dit natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen en als het dan toch voorkomt is het belangrijk om de problemen spoedig te bestrijden. Vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben. Daarom is ook altijd een andere aanpak nodig om het probleem te bestrijden. U kunt bijvoorbeeld vochtproblemen hebben door opstijgend grondvocht, door doorslaand- of condensatievocht. U vindt hier meer informatie over de verschillende opties waarmee u vochtigheid kunt bestrijden.

vochtproblemen in huis

Vochtproblemen herkennen Kortrijk

Het is belangrijk om vochtproblemen op tijd te herkennen en zo nodig te bestrijden zodat deze geen kans hebben om uw huis aan te vallen. Er zijn gelukkig een aantal veelvoorkomende symptomen waaraan u vochtproblemen kunt herkennen. Allereerst zijn er een hoop zichtbare kenmerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vochtige binnen- of buitenmuren, gebarsten of losse plinten en loskomende wandafwerking zoals behang of verf. Ook het verkleuren en afbrokkelen van pleister, witte zoutkringen of vlekken en vocht op de keldervloer kunnen wijzen op vochtproblemen. Tot slot zijn er herkenbare kenmerken als een muffe geur, rottend houtwerk, een hoge luchtvochtigheid, ongedierte zoals stofluizen en schimmelsporen.

Navigeer op deze pagina naar:

vochtplekken op de muur

Vochtige muren

Hebt u last van vochtige wanden? Dit kan veel schade veroorzaken. Vochtige wanden kunnen ontstaan door verschillende vochtproblemen. Zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van opstijgend water. U zult dan vooral last hebben van vochtige binnenmuren op grondniveau. Het is daarnaast mogelijk dat er vochtplekken ontstaan nadat u de spouwmuur hebt laten na-isoleren. Hierdoor is er voor het huishoudelijk vocht geen mogelijkheid meer om via de wanden naar buiten te gaan. Als de wanden op verschillende hoogtes nat zijn, dan hebt u waarschijnlijk te maken met doorslaand water.

Bevindt de wand zich aan een vochtige ruimte, zoals de badkamer? Dan is het mogelijk dat het gaat om condensatie.

salpeter op de muren

Salpeter op de muren

Als er een witte aanslag op uw binnen- of buitenmuren zit dan is de kans groot dat u last hebt van salpeter. Salpeter wordt veroorzaakt door opstijgend water uit de grond. Het is mogelijk dat dit water verontreinigd is. Salpeter ontstaat namelijk als er chemische elementen in het water, zoals ammoniak, en nitraatbacteriën op het aanwezige kaliumcarbonaat in voeg- en metselwerk reageren. Komt dit mengsel vervolgens in contact met zuurstof? Dan ontstaat er een witte, poederachtige aanslag op de wanden van uw woning in Kortrijk. U zult salpeter vooral op vochtige wanden in slecht geventileerde ruimtes vinden. Een groot nadeel van salpeter is dat de vochtproblemen blijven bestaan. Door aanwezige muurzouten wordt namelijk nog meer water aangetrokken. Hierdoor worden de vochtproblemen alleen maar groter. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat de wanden van uw huis worden aangetast.

opstijgend vocht Kortrijk

Wat is opstijgend vocht?

Zijn uw muren vochtig aan de onderkant? Mogelijk heeft u last van opstijgend grondvocht. Opstijgend vocht is grondvocht wat door de muren wordt opgenomen. Dit fenomeen komt vooral voor bij oude huizen in Kortrijk welke massieve muren zonder spouw hebben. Een dergelijke woning heeft geen goed werkende waterkering. Hierdoor kan het grondwater heel eenvoudig het mestelwerk intrekken. Het is daarnaast mogelijk dat opstijgend vocht ontstaat door een foutieve muurafwerking, waardoor een ongewenste brug voor het grondwater ontstaat. Ook geverfde oude gevelplinten kunnen tot problemen met opstijgend vocht leiden omdat de muur door de verflaag niet meer kan ademen. In alle gevallen zuigen zich vol met grondvocht, hierdoor worden ze vochtig aan de onderkant. In een muur zitten hygroscopische zouten. Deze trekken continue opstijgend vocht aan waardoor de muurafwerking en het metselwerk ernstig worden aangetast. U kunt opstijgend grondvocht bestrijden door middel van een muurinjectie of door de muur te onderkappen.

opstijgend vocht bestrijden Kortrijk

Opstijgend vocht bestrijden Kortrijk

Opstijgend vocht is ontzettend vervelend en brengt nare gevolgen met zich mee zoals schimmel. Het is dan ook belangrijk dat u dit spoedig gaat bestrijden. Er bestaan verschillende methodes waarmee u opstijgend vocht kunt bestrijden.

De meest bekende manier om dit te bestrijden is door de wanden de injecteren. Hierbij boort de vochtbestrijding specialist uit Kortrijk gaten in de wanden. Hierin spuit hij een vochtwerende vloeistof of gel. Dit zet uit in het metselwerk waardoor opstijgend grondvocht niet langer uw woning binnen kan dringen. Een andere manier om dit probleem te bestrijden is door de wanden te onderkappen. Bij deze vochtbestrijding methode wordt een nieuwe waterkerende laag aangebracht.

Muren injecteren Kortrijk

Het is een optie om optrekkend grondwater tegen te gaan door de wanden te injecteren. Zoals de naam al zegt wordt bij deze vochtbestrijding techniek een gel in de wand geïnjecteerd. Deze gel gaat opstijgend grondwater tegen. De vakman uit Kortrijk zal voor het injecteren om de tien centimeter een gat in de binnenmuur boren, vlak boven de vloerpas. In deze gaten zal hij vervolgens de vochtwerende gel injecteren. De gaten worden vervolgens weer netjes afgewerkt met cement of een voegmortel. De gel wordt vervolgens door de stenen geabsorbeerd waarna na enige tijd een waterkerende laag ontstaat.

Hoe werkt het injecteren van muren?

Bekijk de video en ontdek hoe het injecteren van muren werkt.

Muur onderkappen

Als u last hebt van opstijgend water dan is het een optie om de wanden te onderkappen ten behoeve van de vochtbestrijding. Onderkappen is eigenlijk niets anders dan het aanbrengen van een nieuwe waterkerende laag. De wand wordt hiervoor horizontaal ingezaagd op zo’n 2 centimeter boven de vloerpas. Vervolgens wordt een vochtscherm in de zaagsnede geplaatst, in combinatie met nieuw cement. Om de stabiliteit van de woning te bewaren werken de vakmannen uit Kortrijk altijd per deel van maximaal een meter. Onderkappen is een grote klus. Het kost veel tijd, het is niet goedkoop en het is erg arbeidsintensief. Daarnaast beschadigen zowel de buiten- als binnenmuren waardoor u deze opnieuw moet afwerken. Opstijgend water is echter verleden tijd.

Prijzen voor bestrijden van opstijgend vocht

Voor het bestrijden van optrekkend vocht is er de keuze uit een aantal verschillende vochtbestrijding technieken. Muren injecteren is de meest voorkomende techniek, deze kost gemiddeld €100,- tot €120,- per lopende meter. U bent dan permanent van uw vochtproblemen door optrekkend grondwater verlost. Ook het onderkappen van de buiten- of binnenmuren is een permanente oplossing. Omdat deze werkzaamheden een stuk ingrijpender zijn, liggen de kosten ook hoger: gemiddeld liggen de prijzen hiervoor tussen de €150,- tot €170,- per meter. Met een kelderdichting kunt u optrekkend grondvocht ook oplossen, dit kost gemiddeld €120,- tot €140,- per m².

Prijstabel: vochtbestrijding opstijgend vocht

Vochtbestrijdingsmethode:Gemiddelde prijzen:
Muren injecteren (gel)€100,- tot €120,- per lopende meter
Thermo-injectie in de muur€180,- tot €200,- per lopende meter
Muren onderkappen€150,- tot €170,- per lopende meter
Kelderdichting€120,- tot €140,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Wilt u exact weten wat de kosten zijn. Vraag dan vrijblijvend en gratis offertes op!

Opstijgend vocht bestrijden in Kortrijk?

Vergelijk offertes van vochtbestrijding experts en bespaar tot 30%!

Gratis offertes aanvragen

water in kruipkelder bestrijden

Water in de kruipkelder?

Last van overtollig water in de kruipkelder? Een vochtige kruipruimte is één van de veelvoorkomende vochtproblemen in Kortrijk. Het is erg belangrijk om een vochtbestrijding in een kruipkelder toe te passen. De meest belangrijke reden is dat een droge en goed geïsoleerde kruipkelder tot maar liefst 15% bij kan dragen aan energiebesparing. De vloer van uw huis in Kortrijk blijft immers langer warm waardoor u minder hoeft te stoken. Daarnaast voorkomt u dankzij vochtbestrijding in de kruipkelder vervelende problemen zoals stankoverlast, optrekkend grondvocht en aantasting van dit grondvocht. Men kiest er veelal voor om water in de kruipkelder te bestrijden door bodemafdichting of kelderisolatie zodat water geen mogelijkheid meer heeft om binnen te komen.

vochtproblemen in de kelder

Grondwater in kelder

Grondwater bevindt zich onder het bodemoppervlak. In de zomer stijgt grondwater, maar in de herfst stijgt het. Dan is er immers meer regen en minder verdamping. Het is daarom goed mogelijk dat u in het najaar en de winter last hebt van grondwater in de kelder. Het is niet eenvoudig om de exacte oorzaak van dit probleem te achterhalen. Het is mogelijk dat het probleem bij een defecte afvoer ligt maar insijpelen van grondwater is ook mogelijk. Een vochtspecialist uit Kortrijk kan dit voor u uitzoeken. De vochtspecialist kan bovendien het probleem bestrijden, bijvoorbeeld door middel van kelderdichting.

kelderdichting Kortrijk

Kelderdichting Kortrijk

Een kelderdichting betekent niets minder dan de kelder waterdicht maken. U laat de kelder waterdicht maken als u deze wilt gebruiken als extra leef- of werkruimte. Het is dan extra belangrijk dat er een goede luchtvochtigheid is. Steeds meer mensen laten hun kelder waterdicht maken met behulp van een kelderbekuiping. Een kelderdichting wordt ook vaak gecombineerd met een kelderdrainage. Laat u de kelder waterdicht maken en draineren, dan weet u zeker dat uw vloeren voortaan droog blijven! Het is wel belangrijk dat u voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. Zo voorkomt u andere vochtproblemen door condensatievocht.

kelder waterdicht maken Kortrijk

Hoe kelder waterdicht maken?

De kelder bevindt zich gedeeltelijk of helemaal onder de grond. De kans op vochtproblemen is hier dan ook erg groot. Hebt u last van vochtproblemen zoals schimmel in de kelder? Dan kunt u deze waterdicht laten maken door een vochtbestrijding specialist uit Kortrijk. Er bestaan verschillende manieren van kelderdichting waarmee u een teveel aan vochtigheid kunt bestrijden. De eerste optie is kelderdrainage waarbij een drainagesysteem wordt aangebracht. Een andere manier van kelderdichting is het aanbrengen van een bekuiping, waarbij de ruimte wordt gecementeerd. Tot slot is het mogelijk om de kelder waterdicht te maken door de wanden te injecteren. U vindt hier meer informatie over de verschillende manieren van kelderdichting.

Kelderdrainage

Als er veel vocht in de kelder aanwezig is dan is het verstandig om te kiezen voor kelderdrainage als kelderdichting techniek. Bij kelderdrainage wordt een drainagesysteem aangebracht. U hebt de keuze uit verschillende vormen van kelderdrainage. Water infiltreert vaak op de plek waar de keldervloer en de kelderwanden elkaar raden (de klimnaad). Als dit het geval is dan kunt u het beste randdrainage aan laten brengen door een vakman uit Kortrijk. Komt er water via de vloer de ruimte binnen? Dan is het verstandig om vloerdrainage aan te brengen. In dit geval wordt er een noppenmembraan aangebracht. Door de speciale structuur van dit membraan gaat het water via kanaaltjes naar een verzamelpunt. Wanddrainage werkt ongeveer hetzelfde, maar dan met behulp van boxen.

Keldermuren injecteren

De kelder ligt onder het maaiveld, en is daardoor continu omringd door grondwater. Laat u de kelder waterdicht maken, dan is het belangrijk om rekening te houden met dit grondwater. Als de muren vochtig zijn door optrekkend grondvocht, laat deze dan injecteren. Hierbij spuit de vochtbestrijding expert uit Kortrijk een vochtwerend middel in de keldermuren. Dit middel zorgt ervoor dat het grondvocht niet verder omhoog kan trekken. Muurinjectie in de kruipkelder kost ongeveer €100,- tot €150,- per lopende meter. Het is niet de meest voordelige manier om uw kelder waterdicht te maken, maar u bent wel permanent verlost van optrekkend grondwater!

Vaste of soepele bekuiping

Een andere manier van kelderdichting is het plaatsen van een bekuiping. Bij een bekuiping wordt uw gehele ruimte gecementeerd zodat deze helemaal waterdicht is. Er worden verschillende lagen op de keldermuren aangebracht. De klimnaad, oftewel het aansluitpunt tussen de keldervloer en de keldermuren is erg gevoelig. Daarom wordt hier een versterkte hiel aangebracht. Voordat de vakman uit Kortrijk een bekuiping kan aanbrengen is het erg belangrijk dat de keldervloer waterdicht is. Als u bekuiping wilt toepassen ten behoeve van de kelderafdichting dan hebt u de keuze uit een soepele of een stijve bekuiping. Bij de soepele bekuiping wordt gebruik gemaakt van een soepele folie. Dit is bijvoorbeeld een waterdicht membraan op basis van polymeerbitumen. Hierover wordt vervolgens een laag metselwerk aangebracht. Bij een stijve bekuiping worden de keldermuren bezet met een vochtwerend mortelpleisterwerk. De bekuiping is niet zomaar aangebracht. Dit duurt meestal meerdere dagen, afhankelijk van de afmetingen van de kelder.

kelderbekuiping Kortrijk

Kosten van de methodes voor kelderdichting

Een teveel aan vocht in de kelder wordt eenvoudig afgevoerd met een kelderdrainage. Dit kost gemiddeld €3.000,- tot €10.000,-. De totaalprijs wordt beïnvloed door het materiaal wat er nodig is en de grootte van de kelder. Kelderdichting kost gemiddeld tussen de €15,- tot €80,- per vierkante meter. Kelderdichting langs binnen is goedkoper dan langs buiten, want dit is eenvoudiger en kost minder tijd. Bekijk de prijstabel voor nog meer gemiddelde prijzen.

Kelderdichting methode:Gemiddelde prijzen:
Kelderdrainage€3.000,- tot €10.000,-
Kelderdichting langs binnen€15,- tot €17,- per m²
Kelderdichting langs buiten€60,- tot €80,- per m²
Keldermuren injecteren€100,- tot €150,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Wilt u exact weten wat de kosten zijn. Vraag dan vrijblijvend en gratis offertes op!

Last van een vochtige kelder in Kortrijk? Kies voor kelderdichting!

Laat uw kelder waterdicht maken en u creëert een gezondere leefomgeving!

Vrijblijvende offertes aanvragen

doorslaand vocht Kortrijk

Wat is doorslaand vocht?

Last van lelijke vochtplekken op de muren? Vocht- en schimmelplekken ontstaan onder andere door doorslaand regenwater. Doorslaand vocht is in Kortrijk één van de meest voorkomende vochtproblemen. Doorslaand vocht staat ook wel bekend als regendoorslag of vochtdoorslag. Het is simpel gezegd regenwater wat via de buitenmuren van uw woning in Kortrijk naar binnen trekt. Doorslaand vocht komt daarom vooral voor bij beschadigde of poreuze buitenmuren. Andere oorzaken van dit probleem zijn versleten voegwerk, ontbrekende lekdorpels of loodslabben, een defecte dakgoot of fouten in de dakoversteek. Daarnaast is het mogelijk dat deze vochtproblemen ontstaan bij gevels met een hoge regenbelasting. Doorslaand vocht is slecht voor de binnenmuren, maar ook de buitengevel kan verder beschadigen. Dit is bijvoorbeeld zo, als het vocht in de muren in de winter bevriest.

Waarschijnlijk is het op termijn noodzakelijk om de gevelmuren te laten renoveren.

muren impregneren Kortrijk

Doorslaand vocht bestrijden

Voor het behandelen en oplossen van doorslaand vocht is er in principe maar één methode: u moet de muur volledig waterdicht maken, zodat deze geen regendoorslag meer toelaat. U kunt de muren op verschillende manieren behandelen. Zo is het in eerste instantie mogelijk om de muren te impregneren. Impregneren zorgt voor een verzadiging van het metselwerk, waardoor regendoorslaag geen kans meer maakt. Er zijn ook andere manieren voor het oplossen van vochtdoorslag. Zo kunt u ook de gevel verven met een vochtwerende verf en is het een optie om gevelbekleding te plaatsen. Deze vochtbestrijding technieken hebben wel invloed op het uiterlijk van uw huis, waardoor het vaak noodzakelijk is een vergunning aan te vragen. Dit kunt u controleren bij de gemeente.

Muren impregneren Kortrijk

Het impregneren van de buitenmuren houdt in dat u het metselwerk verzadigt. Het impregneermiddel dringt tot diep in het metselwerk, waardoor regenwater niet langer de kans krijgt om uw huis in Kortrijk binnen te dringen. Impregneren heeft geen effect op het uiterlijk van uw woning, maar het zorgt wel voor een vernieuwde uitstraling. Vervuiling is in de toekomst een stuk gemakkelijker te verwijderen omdat het vuil niet aan het oppervlak hecht en daarnaast draagt het bij aan de waardevermeerdering van het pand. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Impregneren houdt uw gevel langer schoon en proper.
 • Hydrofuge voorkomt vervuiling in de toekomst.
 • U heeft met hydrofuge geen last meer door doorslaand regenwater.
 • Hydrofuge beschermt uw buitengevel tegen weersinvloeden van buitenaf.

Hydrofuge; wat doet de vakman?

Hydrofuge, ook wel impregneren genoemd, wordt in Kortrijk steeds vaker toegepast. Dat is niet gek, want hydrofuge is een effectieve manier om doorslaand regenwater te behandelen en is slechts in één werkdag al uitgevoerd. De vochtspecialist gebruikt een drukspuit om de hydrofuge aan te brengen op het muuroppervlak. Voordat dit mogelijk is voert hij een gevelreiniging uit. Dit zorgt ervoor dat de hydrofuge beter in het oppervlak dringt. Het nadeel van hydrofuge ten opzichte van andere vochtbestrijding technieken, is dat dit niet permanent is. De werking van de hydrofuge verdwijnt na ongeveer tien jaar. Dit betekent dat u de muur na tien jaar opnieuw moet hydrofoberen.

Prijzen voor het impregneren van de muur

Benieuwd naar de prijs voor het impregneren? Dit is onder andere afhankelijk van de grootte van de gevel en of u nog extra werkzaamheden laat uitvoeren. Reinigen en impregneren is bijvoorbeeld duurder, namelijk gemiddeld €20,- per vierkante meter, maar door te reinigen bereikt u een beter resultaat. Opnieuw voegen is nodig wanneer het voegwerk te veel is verouderd, dit kost gemiddeld €35,- per m2 inclusief reiniging en impregneren.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs:
Alleen impregneren€10,- per m²
Reinigen & impregneren€20,- per m²
Opnieuw voegen, reinigen en impregneren€35,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Wilt u exact weten wat de kosten zijn. Vraag dan vrijblijvend en gratis offertes op!

Verlost van vochtdoorslag met het impregneren van uw muur!

Meer weten over de prijzen en mogelijkheden? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Gratis offertes aanvragen

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht herkent u aan de beslagen ramen of vochtdruppels aan de muur of aan het plafond. Heeft u hier ook last van? Het ontstaat als er niet voldoende wordt geventileerd waardoor er een overschot aan vochtige lucht ontstaat. Wist u dat een gemiddeld gezin bestaande uit vier personen wel 10 tot 15 liter condensatievocht per dag produceert? Dit ontstaat doordat we ademen en zweten, maar ook door te koken, douchen, badderen, dweilen en door het drogen van was in uw huis. Dit fenomeen komt dus in elke ruimte voor, maar ruimtes met een hoge vochtproductie en een tekort aan ventilatie zijn het meest gevoelig. Denk hierbij aan de (kruip)kelder, de badkamer of de keuken.

Hoe condensatievocht bestrijden?

Condensatievocht ontstaat altijd en overal: het is dus niet mogelijk om dit volledig te behandelen. U kunt problemen door condensatie wel oplossen door het huis beter te ventileren. Als u ventileert wordt de lucht binnen ververst, waardoor overtollig vocht naar buiten wordt afgevoerd. U kunt condensatievocht oplossen met natuurlijke ventilatie: laat ventilatieroosters bijvoorbeeld zoveel mogelijk open staan en zet een extra raam open tijdens het koken of douchen. Een andere optie is de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit komt goed van pas in badkamers waar geen raam aanwezig is. Een ventilatiesysteem verplaatsen de lucht, waardoor de luchtvochtigheid in de badkamer sneller daalt.

hoge luchtvochtigheid door condensatievocht

Luchtvochtigheid in huis

Vochtproblemen leiden al gauw tot een hoge luchtvochtigheid in huis. Met deze term wordt de hoeveelheid waterdamp die is opgelost in de lucht bedoeld. Deze hoeveelheid wordt in een percentage uitgedrukt. Hoe hoger het percentage, hoe meer waterdamp er in de lucht zit. Zowel een te lage als een te hoge luchtvochtigheid is niet goed. Het ideale percentage ligt tussen de 40% en 60%. Als u een te hoge luchtvochtigheid in huis hebt, dan hangt er een muffe geur en kunnen en problemen als schimmel ontstaan. Als het percentage lager ligt dan is het denkbaar dat u onder andere last krijgt van hoofdpijn, een droge hoest en vermoeidheid.

luchtvochtigheid in huis Kortrijk

Zelf luchtvochtigheid meten

Bij het bepalen van de luchtvochtigheid wordt rekening gehouden met de luchtdruk en de temperatuur. U kunt zelf de luchtvochtigheid meten met behulp van een hygrometer. Een hygrometer koopt u in de winkel voor zo’n €15,-. Hygrometers hebben vaak nog andere functies waarmee u ook de luchtdruk en de temperatuur kunt meten. Weerstations hebben ook vaak een hygrometer. Zoals u hebt gelezen ligt de meest ideale luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Geeft de hygrometer meer dan 60% aan? Dan is het belangrijk om te ventileren. Is het percentage juist lager dan 40%? Dan moet u de vochtigheid omhoog zien te krijgen door bijvoorbeeld eens zonder wasemkap te koken.

Zorgen voor goede ventilatie

Zoals u hebt gelezen kan een teveel aan vochtigheid vervelende gevolgen hebben voor uw woning, maar ook voor uzelf. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u gezondheidsklachten krijgt als u niet voldoende ventileert. U moet daarom altijd ventileren. Bij nieuwbouw en bij grote verbouwingen zijn ventilatiesystemen verplicht sinds 2006. Maar als u geen ventilatiesysteem hebt dan is het belangrijk dat u zelf maatregelen neemt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ventilatieroosters bij uw ramen te plaatsen. Daarnaast kunt u elke dag de vensters op tochtstand zetten zodat er frisse lucht binnenkomt.

Vocht in huis Kortrijk

Er zijn veel verschillende oorzaken van een teveel aan vocht in huis. Als u vochtbestrijding wilt uitvoeren, dan is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Misschien vermoedt u zelf doorslaand regenwater, maar is een lekkage in de waterleiding de echte oorzaak. Laat daarom, voordat u de symptomen gaat behandelen, eerst een vochtdiagnose uitvoeren. De vochtspecialist vertelt u vervolgens hoe u de problemen best kunt oplossen! Pas als de oorzaak is aangepakt kunt u de schimmel verwijderen en de vochtplekken behandelen. Dan weet u zeker dat de problemen niet meer terugkeren.

vochtproblemen Kortrijk

Vochtplekken door lekkage

Vochtplekken kunnen ontstaan door bovenstaande vochtproblemen, maar ook door een simpele lekkage. Lekkages komen voor in leidingen en afvoeren. Deze zitten in de meeste gevallen weggewerkt achter binnenmuren. De lekkage bevindt zich dus ook achter de muur, waardoor het goed mogelijk is dat waterschade lang onopgemerkt blijft. Uiteindelijk zult u erachter komen dat u te maken hebt met een lekkage door vochtplekken op de muren of het plafond. Hebt u vochtplekken gezien? Neem dan direct contact op met een vakman uit Kortrijk. Deze kan met behulp van lekdetectie de exacte plek van het probleem vinden. Het lek bevindt zich namelijk niet altijd op de plek van de vochtplekken. Vervolgens is het belangrijk om het lek te dichten en de vochtplekken te bestrijden om verdere problemen als schimmels tegen te gaan.

vocht in huis var1]

Gevolgen van vocht in huis

Veel vochtigheid in uw woning in Kortrijk heeft vele gevolgen. Allereerst kunt u lichamelijke klachten krijgen zoals pijnlijke spieren en problemen met de luchtwegen. Als u astmatische klachten of reumatische klachten hebt dan kunnen deze verergeren. Daarnaast kunnen huisstofmijt en schimmels goed gedijen in ruimtes met veel vochtigheid. Mensen zijn vaak allergisch voor de allergenen die worden verspreid door deze organismen. Hierdoor kunt u klachten krijgen als benauwdheid, vermoeidheid, hoofdpijn en hoesten. Er ontstaat bovendien een aantrekkelijke ruimte voor ongedierte als zilvervisjes, papiervisjes en pissebedden. Maar ook uw woning zelf blijft niet ongedeerd. Het is denkbaar dat de wanden worden aangetast en dat bijvoorbeeld hout begint te rotten.

zelf vochtproblemen bestrijden

Hoe kunt u zelf vocht bestrijden?

Het is een mogelijkheid om zelf vochtigheid te bestrijden. Het is hierbij allereerst zaak om vochtigheid in huis zoveel mogelijk te voorkomen. U doet dit bijvoorbeeld door kort te douchen met de ventilator aan, te koken met de wasemkap aan en door uw was buiten te laten drogen. U doet uiteraard ook aan vochtbestrijding door regelmatig te ventileren en verluchten zoals eerder beschreven. Daarnaast is het een optie om bepaalde vochtbestrijding technieken zelf uit te voeren. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf uw wanden injecteren met producten die verkrijgbaar zijn bij de bouwmarkt. Houd er echter rekening mee dat u met een professionele vochtbestrijding vakman uit Kortrijk een beter resultaat zult behalen.

vochtspecialist Kortrijk

Wat doet de vochtspecialist voor u?

Een vochtspecialist is in te schakelen voor diverse vochtbestrijding technieken. Maar een vochtspecialist doet nog veel meer! U bent bij een vochtbestrijding expert namelijk ook aan het juiste adres voor het stellen van een vochtdiagnose. Ook geeft hij u een persoonlijk advies over de verschillende vochtbestrijding technieken die u kunt gebruiken. Zo weet u zeker dat u een juiste keuze maakt en voor altijd verlost bent van uw vochtproblemen. In Kortrijk voert een vochtspecialist onder andere de volgende werkzaamheden uit:

 • Informeren en adviseren over verschillende vochtbestrijding technieken.
 • Het uitvoeren van een kelderdichting.
 • Muren injecteren, impregneren en onderkappen.
 • Het uitvoeren van een professionele vochtdiagnose.

Op zoek naar een vochtspecialist uit de regio Kortrijk?

Door de prijzen van meerdere specialisten te vergelijken bespaart u tot 30% op de kosten!

Offertes aanvragen

schimmel laten verwijderen Kortrijk

Zelf schimmels verwijderen

Het bestrijden van schimmel is alleen mogelijk als u ook de oorzaak heeft aangepakt. Als dit het geval is, dan zijn er verschillende huis-, tuin- en keukenmiddelen waarmee u schimmel verwijdert. Met een middel van soda en water schrobt u relatief eenvoudig de schimmelplekken van de muur of het plafond. Ga uit van 6 gram soda op een liter water. Bij hardnekkige schimmel is het verstandig om een speciaal middel aan te schaffen. Het is wel belangrijk om tijdens de behandeling voldoende te ventileren en om zelf beschermende kleding te dragen. Wilt u schimmel op het plafond verwijderen, draag dan ook een beschermende bril, zodat de chemische middelen niet in uw ogen belanden.

schimmel in huis voorkomen

Schimmel bestrijden en voorkomen

Het voorkomen van schimmels is alleen mogelijk door de achterliggen de oorzaak aan te pakken. U kunt de schimmel zelf niet bestrijden: enkel verwijderen. Toch zijn er een aantal manieren om de kans op schimmelgroei te verkleinen. Blijf bijvoorbeeld dagelijks ventileren en zet een raam open als u onder de douche staat. Heeft u geen raam in de badkamer? Overweeg dan eventueel de installatie van een ventilatiesysteem. Zorg er daarnaast voor dat de muren en de vloer na het douchen zo snel mogelijk weer droog zijn, bijvoorbeeld door deze droog te deppen of te dweilen. Door uw huis beter te verwarmen voorkomt u ook schimmels.

Premie vochtbestrijding

De kosten van vochtbestrijding kunnen aardig oplopen, maar gelukkig is het mogelijk om een premie aan te vragen. In 2018 heeft u onder andere recht op de verbeteringspremie en de renovatiepremie. De verbeteringspremie kunt u aanvragen bij het injecteren of onderkappen van uw muren om zo optrekkend vocht te voorkomen. Deze premie bedraagt €750,-. Meer weten? Lees dan verder op vlaanderen.be. Op dezelfde werkzaamheden kunt u 20% of 30% van de investering terugkrijgen dankzij de renovatiepremie. Hoeveel premie u krijgt is afhankelijk van uw gezamenlijk inkomen. Meer over deze renovatiepremie leest u op vlaanderen.be.

Benieuwd naar de eventuele premies in uw gemeente? Kijk dan op Premiezoeker.be.

Voordelen vochtspecialist Kortrijk

Vochtbestrijding kunt u best overlaten aan een expert uit de regio. Dan krijgt u een persoonlijk en professioneel advies en weet u zeker dat de juiste vochtbestrijding methode wordt uitgevoerd. Daarnaast bespaart het u een hoop waardevolle tijd en energie. Twijfelt u nog steeds? Dit zijn de belangrijkste voordelen van het inschakelen van een vochtbestrijding specialist:

 • U krijgt professioneel advies met betrekking tot de vochtbestrijding methodes.
 • U weet zeker dat de vakman een juiste vochtdiagnose stelt.
 • U bent verzekerd van een optimale vochtbestrijding.
 • De vochtbestrijding is in een veel kortere tijd uitgevoerd dan wanneer u zelf vocht zou bestrijden.
vocht bestrijden Kortrijk
Vrijblijvende offertes van vochtspecialisten

Vrijblijvend offertes aanvragen

Hebt u last van vochtigheid in uw woning in Kortrijk en bent u daarom op zoek naar een vochtbestrijding specialist? U bent bij ons aan het juiste adres. Wij zijn namelijk een netwerk van meerdere specialisten op het gebied van vochtbestrijding in heel Vlaanderen. Er is dus ook altijd iemand beschikbaar in Kortrijk of in de buurt van Kortrijk. Van kelderdichting tot aan impregneren, de vakmannen uit ons netwerk zijn u graag van dienst! Vul daarom vandaag nog het offerteformulier in zodat wij u gratis en vrijblijvend een aantal (max. 5) offertes kunnen sturen. Vergelijk deze met elkaar op basis van voorwaarden en prijs en kies vervolgens zelf welk vochtbestrijding specialist bij u langskomt in Kortrijk! Ons netwerk bestaat tevens uit dakwerkers.