muren onderkappen

Muren onderkappen

Last van vocht in huis? Vaak ligt de oorzaak bij opstijgend vocht dat omhoog komt via de muur. Oude muren hebben een zuigende werking en nemen dus veel grondvocht op. Vochtproblemen zijn erg vervelend, het is dus van belang dat u de kern van de vochtproblemen aanpakt met effectieve vochtbestrijding. Onderkappen, ook wel onderzagen genoemd, is dan een goede optie. Bij het onderkappen van muren wordt er een horizontale vochtkering geplaatst. Het is een drastische, maar duurzame oplossing. Men zaagt een gleuf in de stenen en plaatst vervolgens een vochtscherm in de wand. In dit artikel leest u alles over het onderkappen van uw muren en hoe u de vochtbestrijding eventueel zelf kunt uitvoeren.

Werkwijze

Wat is de werkwijze bij deze vorm van vochtbestrijding? De kern van het onderzagen van uw muren bestaat uit het plaatsen van een waterkerende laag. Eerst zaagt men horizontaal, zo’n 2 centimeter boven de vloerpas, een gleuf in de wand. Hierna plaatst men een vochtscherm, samen met nieuw cement in de zaagsnede. Dit doet men steeds in fasen van één meter. Zo loopt de stabiliteit van uw woning tijdens het onderzagen geen gevaar. Voor het onderkappen kunnen vier soorten vochtkeringen gebruikt worden: DPC folies, halfstijve vochtschermen, roestvrije metalen golfplaten en vochtwerende hydraulische mortel. Deze vorm van vochtbestrijding is behoorlijk omvangrijk en wordt veelal toegepast bij grote renovatiewerken.

Verschil met injecteren

Het injecteren of onderkappen van muren is niet hetzelfde, het zijn verschillende vormen van vochtbestrijding. De vochtproblemen die en dergelijke aanpak vereisen zijn meestal wel hetzelfde: de oorzaak ligt bij vochtige, oude muren door opstijgend vocht. Bij het injecteren van vochtige muren boort men een reeks gaten in de muren. Tijdens het injecteren spuit men een vochtwerend middel in de wand. Bij onderkappen wordt er een vochtkering aangebracht. De werking van een vochtscherm en een vochtwerend middel is wel hetzelfde. Wanneer de structuur van het gebouw het toelaat wordt vaak het onderkappen toegepast. Laat de structuur het niet toe? Dan kiest men vaak voor het injecteren van de oude, vochtige muren.

Voor- en nadelen

Deze vorm van vochtbestrijding heeft zo zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel: het is één van de meest effectieve vormen van vochtbestrijding. Het houdt een leven lang vochtproblemen tegen. Uw wooncomfort vergroot dan, aangezien u geen last meer heeft van opstijgend vocht. Vochtproblemen zijn verleden tijd! Doordat uw huis warmer aanvoelt bespaart u ook op energiekosten. Nadelen zijn echter dat het een arbeidsintensieve klus is en de kostprijs dus meestal hoger ligt. Daarnaast moet de structuur van uw huis het toelaten om de muren los te maken van de fundering. Naderhand moeten de muren ook opnieuw worden afgewerkt.

Zelf muren onderkappen

Wilt u zelf uw vochtproblemen oplossen met deze techniek? Wij hebben voor u een kort stappenplan opgesteld. U moet echter wel een hoop kluservaring hebben. Daarnaast moet u over de benodigde bouwmaterialen beschikken. Wij hebben voor u een globaal stappenplan opgesteld. Advies is dat u altijd bij een expert informeert, voordat u aan de klus begint. Is uw vochtige muur bijvoorbeeld wel geschikt voor deze vorm van vochtbestrijding?

muren injecteren

Stap 1: Inzagen van de muur

Zaag op 1-3 centimeter boven de vloerpas een gleuf in de wand. De gleuf mag maximaal 1 meter lang zijn. Zo behoudt u de stabiliteit van uw woning. Heeft u een effectief scherm uitgekozen? Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 2: Aanbrengen vochtscherm

Plaats de vochtkering in de muur. Gebruik hierbij voldoende mortel. Met de vochtkering gaat u opstijgend vocht tegen. Denk alvast na over de overlap, aangezien de vochtschermen elkaar steeds voldoende moeten overlappen om zo het vocht volledig tegen te houden.

Stap 3: Snede opvullen

De laatste stap van het onderkappen is op het opvullen van de snede. Pas wanneer de snede volledig is opgevuld begint u met de volgende meter. Zo werkt u dus steeds in etappes van een meter. Hierdoor tast u de stabiliteit van de woning niet aan.

Last van vocht in uw muren? Wij verhelpen uw vochtproblemen!

Oude, vochtige muren zijn veelal het gevolg van opstijgend vocht. Onderkappen en injecteren is ons vak!

vochtkering

Kostprijs

Ons advies is dat u deze vorm van vochtbestrijding altijd door een vakman laat doen. Er is kans op scheurvorming en het gaat om een klus waarbij uw bezig bent met de stabiliteit van uw woning. Verkeerde handelingen veroorzaken dus enorme schades. Het inhuren van een vochtexpert biedt nog meer voordelen, zo krijgt u garantie op het werk en kunt u vaak renovatiepremie aanvragen. Gemiddeld ligt de kostprijs van het onderkappen rond de €100,- per meter. Een flinke investering dus om het opstijgend vocht te weren, maar wel erg effectief. Blijvend van uw opstijgend vocht af? Vul dan het offerteformulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes met de kostprijs van de klus.