Dakraam plaatsen
Behoefte aan meer licht? Het plaatsen van een dakraam biedt de uitkomst! Een dakvenster plaatsen zorgt ervoor dat een donkere ruimte verandert in een lichte, volwaardige leefruimte. En vergeet niet het mooie uitzicht wat u (op zolder) creëert. De twee belangrijkste factoren bij het plaatsen van een dakvenster zijn: de afmetingen en de functie van de ruimte. Er valt meestal te stellen dat de oppervlakte van de ramen minstens gelijk moet zijn aan 10-12% van de totale oppervlakte van de ruimte. In dit artikel leest u alles over de verschillende soorten dakramen en waarmee u rekening moet houden, zoals de vergunning. Benieuwd naar de prijzen? Vul dan het contactformulier in en vergelijk diverse offertes.
Vergunning nodig?
In principe moet u een vergunning vragen voor dakwerken. Er gelden echter uitzonderingen voor kleine dakwerken. Informeer altijd bij uw gemeente, zo bent u zeker dat u geen negatieve verassingen krijgt. Normaal gesproken geldt dat er geen vergunning nodig is voor een dakraam die niet meer dan 20% van de oppervlakte van het dak bedekt. Dit verandert echter wanneer uw woning in een natuurgebied staat, of als het om een monumentaal pand gaat. Dan is er een vergunning nodig. Daarnaast hangt het af of het om de voorzijde of achterzijde van de woning gaat. Wanneer u aan de voorzijde een dakraam wilt plaatsen is het verkrijgen van een vergunning vaak moeilijker.
Soorten dakramen
Er zijn veel verschillende dakraam soorten. De meest gebruikte materialen bij dakvensters zijn: hout, aluminium en pvc. U kunt kiezen voor standaard afmetingen, maar wanneer u een specifieke wens heeft kunt u het dakraam ook op maat laten maken en plaatsen. U kunt kiezen uit een tuimelraam of een uitzetbaar dakvenster. Daarnaast zijn er diverse dakvensters voor platte daken. Luxe varianten zijn de balkon- en dakterrasvensters. Bovendien zijn er veel accessoires verkrijgbaar voor een dakvenster. Denk bijvoorbeeld aan verduisterende gordijnen, vliegengaas en rolluiken.
Kantel- en tuimelramen
Het kantelraam en tuimelraam wordt als dakvenster het meest gebruikt. Het tuimelraam gebruikt een schanier waarmee het raam 180 graden gedraaid kan worden. Een tuimelraam kan u monteren op daken met een helling van 15 tot 90 graden. Zowel Roto als Velux biedt dit type dakvenster aan. Dit type dakvenster is voorzien van een ventilatieklep, zodat de ruimte altijd geventileerd wordt. Het grote voordeel is dat het kantelraam eenvoudig aan de buitenkan is te reinigen. Het kantelraam is erg veilig voor kinderen en het ventilatieklepje zorgt voor een constante ventilatiestroom. De handgreep van een kantelraam zit bovenaan het dakvenster, zodat u eenvoudig een meubel onder het venster zet.
Platdakraam
Onder een platdakraam verstaat men dakkoepels, luchttunnels en lichtstraten. Aangezien dit type dakvenster moeilijk bereikbaar is kunt u een platdakraam vaak elektrisch openen. Lichttunnels zijn erg handig om daglicht in ruimtes te krijgen waar de plaatsing van een dakkoepel niet mogelijk of wenselijk is. Door het plaatsen van een dakkoepel voelt uw woning veel ruimer aan. Er zijn zowel ronde als platte dakkoepels. Niet onbelangrijk: de kosten van een platdakraam (in standaard formaat) zijn niet heel hoog. De prijs van het platdakraam is sterk afhankelijk van het materiaal, en de isolerende werking van de koepel. Het assortiment van zowel Velux als Roto bevat een platdakraam.
Dakraam aftimmeren
Uiteraard moet u, of de dakwerker, het kantelraam, tuimelraam of platdakraam goed aftimmeren. Advies is dat u het aftimmeren door een dakwerker laat doen, zodat u het beste resultaat krijgt. Naast maatwerk met hout, is interieurafwerking een optie. Bij zowel Velux als Roto koopt u een kant-en-klare interieurafwerking die u in één keer laat monteren op het kantelraam of tuimelraam. Kiest u voor maatwerk? Laat dan de dakwerker het aftimmeren doen. Houd altijd rekening met de isolatie bij het aftimmeren. Er moet voldoende isolatie tussen het dakvenster en het dak aangebracht worden. Wat tegenwoordig veel meer wordt gedaan is het afstucen van het Velux dakraam. Dit zorgt voor een strakke afwerking, zonder lijstwerk.
Wat kost een dakraam?
De kosten van het dakvenster plaatsen heeft u zelf in de hand. De kosten van een standaard kantelraam of tuimelraam van 114cm bij 118cm, exclusief btw en het monteren liggen rond de €400,-. Daarnaast is er keuze in de opening van het dakraam, de beglazing en de interieurafwerking. Is de rest van uw woning goed geïsoleerd? Overweeg dan drievoudige, isolerende beglazing. De kosten van het dakraam stijgen dan met 50%. Regengeluiddempend glas is nog een optie voor het kantelraam of tuimelraam. Voor de interieurafwerking is er de keuze tussen hout of polyurethaan. Hout heeft onderhoud nodig, polyurethaan niet. Ook in de bediening van het dakraam zijn er diverse mogelijkheden.
Dakraam plaatsen? Specialist in montage en aftimmeren.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend diverse offertes aan.
Merken
Een bekend merk van een tuimelraam en kantelraam is: Velux en Roto. Het grote voordeel van deze merken is dat er oneindig veel accessoires zijn voor het dakvenster. Daarnaast hebben deze aanbieders een ruime keuze en bieden ze garantie. Het is tevens handig bij het plaatsen van rolgordijnen wanneer u voor een bekend merk tuimelraam heeft gekozen. Benieuwd naar de exacte kosten van het plaatsen, monteren en aftimmeren van een dakvenster? Neem vrijblijvend contact met een vakman uit ons netwerk op via de offertepagina! U krijgt meerdere offertes toegestuurd. Zo weet u dat u altijd kiest voor de beste aanbieder!