Dakwerker in Harelbeke nodig?

Vergelijk vrijblijvend offertes en bespaar tot 40%!

Gratis offertes aanvragen

Dakwerken Harelbeke

Wist u dat u met dakwerken de uitstraling van uw woning verbetert en daarmee ook de waarde van het pand in Harelbeke verhoogt? Tegelijkertijd zal uw woongenot ook flink verhogen. De term dakwerken omvat een groot aantal klussen die te maken hebben met dakbedekking, dakisolatie, onderhoud en daktimmerwerken. Onder andere het plaatsen van een dakraam of dakkapel behoort tot de mogelijke dakwerken. U leest op deze pagina alles over de verschillende soorten dakwerken, de mogelijkheden én prijzen.

Bent u op zoek naar een dakdekker uit Harelbeke? Wij vormen samen met dakwerkers vanuit heel Vlaanderen een netwerk van specialisten, en zijn ook werkzaam in Harelbeke. Vul het offerteformulier in en ontvang zo snel mogelijk een aantal vrijblijvende offertes van vakmannen uit uw regio. Vergelijk deze op kostprijs, voorwaarden en aanbod om zo een dakdekker te vinden die het beste bij u past!

Navigeer op deze pagina naar:

Prijzen | Onderhoud | Reparatie | Renovatie | Isolatie | Reiniging | Dakbedekking

Wat doet een dakwerker?

U schakelt een dakdekker uit ons netwerk in voor vele verschillende dakwerken. Al deze werkzaamheden dragen bij aan het verbeteren van de uitstraling en de kwaliteit van het dak. Zo wordt een dakdekker uit uw regio met enige regelmaat ingeschakeld voor het uitvoeren van onderhoud en worden er ook geregeld dakreparaties uitgevoerd. Bent u benieuwd wat een dakwerker voor u kan betekenen? In Harelbeke zijn dit de meest uitgevoerde werkzaamheden op of aan het dak:

  • Dakonderhoud
  • Uitvoeren van dakreparaties
  • Dakrenovaties
  • Schoorsteenrenovatie
  • Plaatsen van nieuwe dakbedekking
  • Dakkapel of dakraam plaatsen
dakwerken Harelbeke

Prijzen van dakwerken

De kosten van de verschillende dakwerken lopen enorm uiteen. De totaalprijs wordt bepaald door onder meer de aard van de dakwerken en de arbeidskosten. Omdat de arbeidskosten per dakwerker verschillen is het verstandig om altijd de prijzen van diverse vakmannen met elkaar te vergelijken. Zo bent u te allen tijde verzekerd van de beste prijzen. Wilt u bijvoorbeeld dakisolatie aanbrengen? Dakisolatie kost gemiddeld €15,- tot €70,- per vierkante meter. Het uitbesteden van onderhoud is relatief voordelig, hiervoor ligt de kostprijs ongeveer tussen de €15,- tot €18,- per vierkante meter. Is onderhoud alleen al niet meer voldoende en moet u een dakreparatie laten uitvoeren? Houd dan rekening met een gemiddelde totaalprijs van €40,- tot €95,-.

Welke dakwerken? Gemiddelde prijzen* Omschrijving
Dakonderhoud €15,- tot €18,- Gemiddelde kosten per m². Voorbeeld van werkzaamheden reinigen, inspectie en dakgoten schoonmaken.
Dakreparatie €40,- tot €95,- Prijs per m², afhankelijk van type dakbedekking.
Dakrenovatie plat dak €70,- tot €90,- Prijs per m².
Dakrenovatie Hellend dak €70,- tot €110,- Prijs per m².
Dakcoating €30,- tot €45,- Prijs per m² voor het reinigen en coaten van hellend dak met pannen.
Volledige schoorsteenrenovatie €500,- Vanaf prijs voor renoveren gehele stoorsteen.
Nieuwe dakbedekking €22,- tot €200,- Prijs per m². Exacte prijs is afhankelijk van het type materiaal.
Dakisolatie €15,- tot €70,- Per m² dakoppervlak, inclusief btw en montage.
Plaatsen dakkapel €3.000,- tot €4.000,- Gemiddelde dakkapel 1.50 x 2.50 meter (incl. btw en montage).

* Let op dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten hangen af van diverse factoren, denk aan het type dak en de dakbedekking. Vraag daarom diverse offertes aan en ontdek de exacte totaalprijs!

Uurtarief dakdekker

De arbeidskosten per vakman lopen flink uiteen. Wilt u zeker weten wat u gaat betalen aan arbeidskosten? Vraag dan vrijblijvend offertes aan. Meestal rekent de dakdekker een vaste prijs per vierkante meter, maar eventueel kunt u een afspraak maken voor een uurprijs. Voor dakonderhoud ligt het gemiddelde uurtarief rond de €35,-. Voor het leggen van een nieuw dak kunt u rekening houden met een uurtarief van gemiddeld €30,- tot €35,-.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De totale kosten voor de dakwerken worden beïnvloed door een aantal verschillende factoren. Zo speelt in eerste instantie het soort werk een erg belangrijke rol. Het uitvoeren van kluswerkzaamheden is duurder dan het uitbesteden van het onderhoud. De arbeidskosten spelen tevens een grote rol. Deze verschillen per vakman, en hoe meer ervaring een dakdekker heeft: des te hoger zijn tarief. Daar komt bij dat u in een dorp vaak goedkoper uit bent dan in een stad.

Wilt u besparen op uw dakwerken?

Bespaar gemakkelijk tot 40% op de kosten met het vergelijken van offertes.

Gratis offertes ontvangen

Dakonderhoud

Goed dakonderhoud is erg belangrijk om de kwaliteit van het dak te waarborgen. Door periodiek onderhoud uit te voeren voorkomt u eventuele beschadigingen en problemen. Dit scheelt u op termijn een hoop overlast en extra kosten. Tijdens een onderhoudsbeurt zal een dakwerker in ieder geval een uitgebreide inspectie uitvoeren, waarbij alle zwakke plekken op het dak worden opgespoord. Het lood wordt gecontroleerd, evenals de dakgoten en hemelwaterafvoer. Het uitvoeren van een dakreiniging behoort ook tot het dakonderhoud. Al het mosgroei wordt verwijderd, zodat u gegarandeerd bent van een lange levensduur.


dak herstellen Harelbeke

Dakreparatie

Eén van de dakwerken die het meest door onze professionals uit Harelbeke wordt uitgevoerd is het herstellen van het huidige dak. Veel van onze klanten denken dat een dergelijk herstel alleen gaat om het vervangen van de dakbedekking. Er zijn echter vele andere klussen mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van de dakisolatie, een aanpassing aan het timmerwerk of problemen met de schoorsteen. Het repareren van daken varieert sterk in kostprijs, deze is onder andere afhankelijk van de afmeting van het dakoppervlak, of er daktimmerwerken moeten worden afgehandeld, en welke andere dakwerken hierbij komen kijken.


dakrenovatie Harelbeke

Dakrenovatie

De meeste daken gaan bij periodiek onderhoud lange tijd mee, en zullen goede bescherming bieden tegen de invloeden van weer en wind. Na verloop van tijd kunnen door vocht de balken aangetast worden, en daardoor is het mogelijk dat de draagkracht van de balken vermindert. Het is in dat geval noodzakelijk om een dakrenovatie te laten uitvoeren. Een dakrenovatie kan uit vele verschillende klussen bestaan, maar is er altijd op gericht om de kwaliteit en daarmee de levensduur van de dakbedekking en onderliggende lattenconstructies te verbeteren. Laat u een dakrenovatie uitvoeren door een dakwerker? Wellicht is dit een mooi moment voor het plaatsen van een groendak.

dak isoleren

Dak isoleren

Wilt u voorkomen dat er veel warmte verloren gaat via het dak? Dan is isoleren een goede optie. Dakisolatie kan van verschillende materialen worden gemaakt. Wanneer u zelf aan de slag wilt met het isoleren van daken, dan raden wij aan om gebruik te maken van ofwel isolatieplaten van hardschuim ofwel glaswol. Dit heeft beide als voordeel dat het gemakkelijk te verwerken is, en relatief lage prijzen heeft. Laat u een dakdekker uw woning isoleren? Dan hebt u de keus uit een heel assortiment aan basismaterialen, zowel kunstmatige als natuurlijke. Wilt u zo duurzaam mogelijk isoleren? Denk dan bijvoorbeeld aan schapenwol als isolatiemateriaal.

dak vernieuwen

Dak vernieuwen

Het vernieuwen van schuine daken is tevens een klus die binnen de dakwerken valt. Wilt u enkel de dakbedekking vervangen? Dan adviseren wij om contact op te nemen met een dakdekker. Deze zal samen met u kijken naar de staat van het dak, en vervolgens suggesties doen voor de dakrenovatie. Het vervangen van de bedekking kan over het algemeen binnen een aantal dagen worden uitgevoerd. Moet ook de onderliggende dakconstructie worden aangepast, vraag dan een dakwerker uit Harelbeke om hulp, het liefst één die is gespecialiseerd in de daktimmerwerken. Zo weet u zeker dat u snel en vakkundig geholpen wordt.

daktimmerwerken Harelbeke

Daktimmerwerken

Een dakwerker die zich heeft gespecialiseerd in het bouwen of herstellen van de dakconstructie staat ook wel bekend als een specialist in daktimmerwerken. Voor daktimmerwerken is enige handigheid vereist, en tevens kunde van de draagkracht van balken en de plaatsing van dakbedekking zoals een groendak. Wilt u graag een schuin in plaats van een plat dak bij uw woning in Harelbeke? Dan moet een daktimmerwerken expert de houten constructie eerst uittekenen en vervolgens opbouwen. Schakel voor de daktimmerwerken altijd een erkend dakwerker in. Zo voorkomt u het risico op een doorzakkend dak en wordt u klus vakkundig uitgevoerd.

dakpannen leggen Harelbeke

Dakpannen leggen

Het leggen van dakpannen is geen heel ingewikkelde klus. U hebt hiervoor wel de juiste gereedschappen en materialen nodig. Zo dient u (eiken)hout te gebruiken voor de panlatten, hebt u roestvrije schroeven nodig, en adviseren wij ook om altijd gebruik te maken van een stevige ladder of steiger.

Bent u begonnen met het vervangen van de dakpannen, maar loopt u tegen problemen aan bij het klussen? Kies er dan voor om de hulp van een dakwerker uit ons netwerk in te roepen. Door de wensen van de klus in het offerteformulier in te vullen ontvangt u meerdere offertes van dakdakkersbedrijven uit Harelbeke. Zo kiest u zelf welke dakdekker u de klus laat uitvoeren.

dakreiniging Harelbeke

Dakreiniging

Dakreiniging hoort tevens bij de taken die een dakwerker kan uitvoeren in Harelbeke. Dakreiniging is erg belangrijk omdat mos en algen schade kunnen veroorzaken. Ze zorgen daarnaast voor een onverzorgde uitstraling. Eén van de soorten dakreiniging is ontmossen, dit kan een dakwerker op twee verschillende manieren doen. Welke manier geschikt is hangt af van de mate van het vuil en de soort dakbedekking. Het ontmossen gebeurt vrijwel altijd met een hogedrukreiniger. Als dit niet voldoende is wordt er na deze stap een speciaal middel voor dakreiniging verneveld op de mossen. Na het inwerken wordt nogmaals een hogedrukreiniger gebruikt voor het ontmossen. Het reinigingsmiddel wordt vooral gebruikt bij dakreiniging van oudere dakpannen of leien.

Dakdekker uit Harelbeke gezocht?

Vergelijk offertes van dakwerkers en bespaar tot 40% op de kosten van uw dakwerken.

Gratis offertes aanvragen

Behandeling dak: dakcoating

Na een dakreiniging kan de dakdekker een dakcoating aanbrengen. Een dakcoating is een gekleurde of transparante laag, waarmee uw dakpannen of –leien een nieuwe uitstraling krijgen. Daarnaast beschermt de dakcoating de dakbedekking tegen de verschillende weersomstandigheden en is mosgroei niet langer een probleem.

Het voordeel van het gebruik van dakcoating is dat het stukken voordeliger is dan het vervangen van de dakbedekking. U profiteert van dezelfde voordelen tegen een lagere prijs. Ook draagt een dakcoating bij aan het verhogen van de woningwaarde, wat van pas komt als u het pand in de toekomst wil verkopen.

Schoorsteenrenovatie

Een dakwerker is tevens in te zetten voor het uitvoeren van een schoorsteenrenovatie. Wanneer uw schoorsteen verouderd is, heeft dit een negatief effect op de isolatiewaarde. De schoorsteen is in dat geval namelijk een groot warmtelek, waardoor er veel warmte verloren gaat. Bovendien loopt u het risico op lekkages en andere vochtproblemen. Met een schoorsteenrenovatie verdwijnen deze problemen als sneeuw voor de zon. Een gemiddelde schoorsteenrenovatie bestaat uit een aantal werkzaamheden. De dakdekker zal eerst oud loodwerk en voegen verwijderen en vervangt hierna eventueel kapotte stenen in het metselwerk. Onder hoge druk spuit hij de schoorsteen goed schoon, waarna het nieuwe lood geplaatst wordt en de schoorsteen opnieuw wordt gevoegd.

dakkapellen Harelbeke

Dakkapellen

Onder de daktimmerwerken valt ook het plaatsen en herstellen van een dakkapel. Hebt u al een dakkapel maar wordt het hoog tijd voor enig onderhoud? Ga dan niet zelf op het dak balanceren, maar laat een dakwerken expert uit Harelbeke de klus voor u afhandelen. Onze dakwerkers zorgen ervoor dat de dakkapel spoedig weer in oude staat hersteld wordt.

Wilt u graag een dakkapel bij uw woning laten plaatsen? Dan bent u bij ons ook aan het juiste adres. Zorg er wel voor dat u een vergunning hebt aangevraagd voor de plaatsing van de dakkapel, om vertraging van de installatie te voorkomen.

dakkoepels

Dakkoepels

Als u tijdens de dakwerken in Harelbeke meer licht wilt creëren dan is het installeren van één of meerdere dakkoepels een goed idee. Dakkoepels zijn geschikt voor plaatsing in een plat dak. De verschillende modellen, betaalbaarheid en de eenvoudige manier van plaatsen behoren tot de voordelen. Dankzij dakkoepels verandert de sfeer in huis omdat er veel natuurlijk licht binnenvalt. Hierdoor lijkt uw woning in Harelbeke groter. U hebt de keuze uit ronde of vlakke dakkoepels, het is zelfs mogelijk om elektrische bediening toe te voegen. Dakkoepels bestaan uit kunststof, glas of een combinatie hiervan. De keuze valt veelal op acrylaat maar het sterkere en duurdere polycarbonaat is tevens een optie.

dakraam plaatsen Harelbeke

Dakraam plaatsen

Het plaatsen van een dakraam is een klus die zeer veel vakkundigheid vereist. Dit is met name noodzakelijk vanwege de grote kans op lekkage die ontstaat bij de installatie van een dakraam. Wanneer de naden niet op exact de juiste wijze aansluiten, dan zult u bij de eerste hevige regenval last krijgen van condens en/of waterplassen.

Wij adviseren daarom om voor de plaatsing van een dakraam de hulp van een erkend dakwerker in te schakelen. De dakdekker zorgt ervoor dat het dakraam snel en vakkundig geplaatst wordt, zodat u kunt genieten van heerlijke licht en ruimte in huis.

overzetdak Harelbeke

Overzetdak

Wilt u goedkoop en snel dakwerken uitvoeren in Harelbeke? Een overzetdak bestaat uit lichtmetalen dakpanelen welke u over de bestaande bedekking plaatst door middel van een lattenconstructie. Een overzetdak wordt geplaatst over shingles, golfplaten, roofing en leien. Bij een pannendak is plaatsing niet mogelijk omdat de lattenconstructie niet op de dakpannen gemonteerd kunnen worden. Een overzetdak kan snel en makkelijk geplaatst worden door een dakdekker. Hierdoor is het goedkoper dan complete dakwerken waarbij alles wordt vernieuwd. Daarnaast zijn afbraakwerken niet nodig. Andere voordelen zijn dat een overzetdak stormvast, onbrandbaar, onbreekbaar en erg licht is.

daken Harelbeke

Soorten daken

Een dakdekker uit ons netwerk is ruim ervaren binnen het vakgebied. Dit betekent dat zij vele verschillende soorten daken kunnen bedekken en repareren. Zij werken onder andere met een lessenaarsdak, zadeldak, wolfsdak, schilddak, tentdak, en mansardedak. Welke dakvorm u in Harelbeke heeft is bepalend voor de manier waarop de dakbedekking het beste kan worden geplaatst. Daarnaast zijn er per daksoort eigen problemen die kunnen ontstaan. Zo is een wolfsdak bijvoorbeeld gevoeliger voor lekkages. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van dakbedekking? Vind via ons netwerk een dakdekker!

dakwerker Harelbeke

Soorten dakbedekking

U hebt de keuze uit verschillende soorten dakbedekking. De meest gebruikelijke variant voor het afdekken van schuine verkappingen zijn dakpannen. Dakpannen kunnen zowel van beton als keramiek worden gemaakt, en zijn eenvoudig te plaatsen. Menig dakdekker uit ons netwerk in Harelbeke heeft bovendien ervaring met het plaatsen van bitumen en EPDM met name bij het plat dak. Wilt u weten of een bepaalde soort mogelijk is bij uw woning? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de offertepagina. Door het invullen van het offerteformulier vraagt u meerdere vrijblijvende offertes aan. Vergelijk deze op prijs en aanbod.

Roofing plat dak

De roofing is de bovenste laag van een plat dak. Roofing bestaat tegenwoordig veelal uit EPDM, een speciaal rubber dat een hoge mate van flexibiliteit kent. Desondanks ontstaan er regelmatig beschadigingen aan de roofing. Dit komt doordat weer en wind een grote invloed op het materiaal hebben. Het is daarom noodzakelijk om regelmatig het plat dak te controleren op beschadigingen en eventueel de roofing te herstellen. Het aanbrengen van nieuwe roofing op platte daken in Harelbeke is een dakwerken klus waarmee de dakdekkers u graag helpen.

Dakdekker nodig voor dakwerkzaamheden?

Een dakwerker uit ons netwerk is u graag van dienst in Harelbeke, tegen scherpe prijzen.

Vrijblijvende offertes

Bitumen aanbrengen

Bitumen

Bitumen is de meest gekozen bedekking bij een lichthellend of plat dak. Bitumen wordt gewonnen uit aardolie en gaat tot wel 25 jaar mee. De bewerking van bitumen kan op twee manieren plaatsvinden. Bij de APP (Atactisch PolyPropyleen) versie is het dakleer verwerkt met een elastische kunststof waardoor het soepel blijft bij temperatuurschommelingen. Het kan ook beter tegen UV-stralen en de zon dan de SBS (Styreen Butadieen Styreen) variant. Bitumen bewerkt met SBS is tevens elastisch en het heeft bovendien een sterkere hechting.

epdm dakbedekking

EPDM

Wilt u dakwerken uitvoeren bij uw woning in Harelbeke? Voor een lichthellend of plat dak is EPDM erg geschikt. Een dakwerker kan deze bedekking toepassen bij zowel nieuwe daken als bij een dakrenovatie. Dit kunstrubber heeft vele voordelen en heeft, als het vakkundig is geplaatst, wel een levensduur van 50 jaar. Daarnaast is EPDM dakbedekking helemaal resistent tegen UV-stralen en heeft het een elasticiteit van 400%. Als er in de zomer of winter temperatuurschommelingen ontstaan dan krimpt de folie, of zet deze uit. U loopt hierdoor geen enkel risico op breuken of scheuren in de dakfolie. EPDM scoort daarnaast erg goed op het gebied van waterdichtheid.

groendak Harelbeke

Groendak

Een bepaalde vorm van roofing is het groendak. Het aanleggen van een groendak valt binnen de dakwerken, en een dakwerker zal u hierover met alle plezier meer informatie geven. Kort gezegd is een groendak een daksoort waarbij de toplaag is vervangen door groen. Dit kunnen kruiden, grassen, planten of zelfs bomen zijn. Een belangrijke voorwaarde voor het aanleggen van een groendak is de draagkracht van de dakconstructie. Laat een dakdekker altijd eerst de draagkracht controleren voordat u aan de slag gaat met het aanleggen van een groendak. Indien gewenst adviseert een dakwerker uit ons netwerk u over de mogelijkheden en prijzen.

Dakbedekking hellend dak

Heeft u een hellend dak op uw woning? Dan is de kans groot dat u op dit moment dakpannen op het dak heeft liggen. Dakpannen zijn een kwalitatieve dakbedekking, maar hiernaast heeft u nog andere opties. Wat dacht u van een echt rieten dak? Dit heeft een prachtige en unieke uitstraling en komt in Harelbeke goed tot z’n recht.

Een andere optie is het plaatsen van dakleien. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden omtrent de dakbedekking? Vul dan het formulier in zodat u zo spoedig mogelijk een aantal offertes op maat ontvangt.

Dakpannen

Als u kiest voor dakpannen dan heeft u de keuze uit twee verschillende soorten: betonnen dakpannen en kleidakpannen. Betonnen dakpannen zijn in uw regio de meest gemaakte keuze. Deze zijn gemaakt van beton en hebben daardoor een lagere aanschafprijs. Gemiddeld kosten betondakpannen ongeveer €22,- tot €42,- per vierkante meter en de levensduur bedraagt ongeveer 30 jaar. De aanschafprijs van kleidakpannen ligt een stuk hoger, ongeveer €25,- tot €65,- per vierkante meter. Daar staat tegenover dat de levensduur van kleidakpannen meer dan 100 jaar bedraagt! Op de lange termijn is dit dus een vele malen voordeligere keuze.

Rieten dakbedekking

Rieten dakbedekking is tevens een populaire keuze voor een hellend dak. Wanneer u geïnteresseerd bent in rieten dakbedekking, dan is het noodzakelijk om een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf in te schakelen. Niet elke dakwerker heeft namelijk ervaring in het plaatsen van rieten daken. Een rieten dak ziet er schitterend uit, en heeft daarnaast nog andere belangrijke voordelen: het holle riet zorgt voor een uitstekende isolatie, waardoor verdere dakisolatie overbodig is.

Bovendien is het materiaal volledig natuurlijk waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Rieten daken gaan gemiddeld 25 tot ruim 40 jaar mee. Vele klanten kiezen er echter voor om het riet na 30 jaar al te vervangen, omdat nieuw riet een mooiere uitstraling heeft.

Premie dakwerken

Wanneer u ingrijpende dakwerken laat uitvoeren door een dakwerker, dan lopen de kosten flink op. Zeker als u een overzetdak laat plaatsen of als uw dakconstructie aan vernieuwing toe is. Gelukkig kunt u in 2018 ook op de website van wonenvlaanderen.be een verbeteringspremie aanvragen voor een aantal dakwerken. Voor een dakrenovatie is het mogelijk om tot 30% terug te krijgen in de vorm van een renovatiepremie.

Via de Vlaamse verbeteringspremie is het daarnaast mogelijk een subsidie aan te vragen. Deze premie is geschikt als u de dakbedekking wilt laten herstellen of vernieuwen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Een dakwerker uit Harelbeke informeert u graag over de voorwaarden van de verbeteringspremie.

Voordelen dakdekker

Heeft u dakwerken die uitgevoerd moeten worden? Het inschakelen van een vakman uit Harelbeke biedt u een aantal belangrijke voordelen:

  • U profiteert van de kennis en ervaring van een ervaren dakwerker.
  • U weet zeker dat er vakwerk wordt afgeleverd.
  • Een dakdekker kan u adviseren over de verschillende soorten dakbedekking voor hellende- en platte daken.
  • De dakwerken zijn snel en vakkundig uitgevoerd.
dakwerken
dakdekker prijzen Harelbeke

Vrijblijvend offertes aanvragen

Bent u op zoek naar een erkend dakwerker of dakdekker die EPDM of een groendak kan aanleggen? Of hebt u een vraag over de installatie van een dakkapel of dakraam? Wilt u juist isoleren en hebt u hulp nodig bij een dakrenovatie? Vergelijk dan vrijblijvend de offertes van maximaal 6 specialisten uit uw regio! Dit doet u gemakkelijk met slechts één druk op de knop: geef uw gegevens door via het formulier en een aantal bedrijven uit uw regio sturen een vrijblijvende en gratis offerte toe. Vergelijk de prijzen en voorwaarden en kies de vakman die bij u past.